De Kilometer Heffing

Sat 18-Sep-21
18:07:40

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


CDA wil snel uitsluitsel over provinciebelasting

Datum: Wed 29 October 2008

DEN HAAG - Regeringsfractie CDA zet het kabinet onder druk om snel een oplossing te vinden voor een nieuwe provinciale belasting. "2010 is veel te laat", zei dinsdag Tweede Kamerlid Ger Koopmans.

Volgens hem belast deze kwestie "als een soort zwaard van Damocles" de discussie over de invoering van de kilometerheffing. De Tweede Kamer praat donderdag met verkeersminister Camiel Eurlings over de voortgang in dit dossier.

Vlak voor de zomervakantie gaf de Kamer Eurlings het groene licht voor experimenten met de kilometerheffing. Dat ging niet zonder slag of stoot. De Kamer, met voorop het CDA en de tweede coalitiepartner PvdA, lag aanvankelijk dwars.

De fracties vreesden dat automobilisten tegen de afspraken in ''dubbel'' zouden moeten betalen door de komst van een nieuwe provinciale belasting.

Met de komst van de kilometerheffing, vanaf 2011, verdwijnen de zogenoemde opcenten op de wegenbelasting. Dat scheelt de provincies jaarlijks ruim 1 miljard aan inkomsten. De provincies overleggen met het kabinet over hoe dit verlies te compenseren. Uiterlijk 2010 zouden er afspraken liggen. Koopmans vindt dat de provincies hun inkomsten moeten houden, "maar het kabinet moet binnen een paar maanden uitsluitsel geven".

Hij zal donderdag verder eisen van Eurlings, een partijgenoot, dat de informatievoorziening van de Kamer over de kilometerheffing "beter en secuurder" gebeurt. Hij moet ook aantonen dat de kilometerheffing op tijd kan worden ingevoerd en niet te duur wordt.

Aanleiding zijn kritische vragen van het eigen onderzoeksbureau BOR van de Kamer. Volgens SP'er Emile Roemer, fel tegenstander van de kilometerheffing, heeft Eurlings echter "heel wat uit te legggen". Het BOR stelt dat nog niet wordt voldaan aan de randvoorwaarden die de Kamer stelt aan de heffing, zoals de eis dat de exploitatiekosten maximaal 5 procent van de opbrengsten mogen zijn.

Paul de Krom (VVD) kraakt de opstelling van het CDA. De partij heeft volgens hem geen recht van spreken. "Het BOR-rapport bevestigt dat Verkeer en Waterstaat rookgordijnen verspreidt. De Kamer is, met instemming van Koopmans, een beslissing door de strot geduwd."

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).