De Kilometer Heffing

Mon 20-Sep-21
10:40:46

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Invoering km-heffing jaar later dan gepland

Datum: Wed 29 October 2008

Door: Edwin Timmer

DEN HAAG. De kans is erg klein dat de kilometerheffing in 2011 start. Ook zijn de invoerings- en exploitatiekosten nog steeds veel hoger dan de Tweede Kamer eist.

Dat blijkt uit onderzoek van het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven van de Tweede Kamer. Volgens het bureau loodst minister Eurlings (Verkeer) te gehaast zijn voorstellen door het parlement. Ook wil het uitleg over 'de kans van 85 procent' dat de uitrol van de kilometerheffing voor vrachtwagens pas vanaf 2012 begint, en voor auto's vanaf 2013. Dat is een jaar later dan de officiële planning.

"Er hangt een rookgordijn van onduidelijkheid rond de kilometerheffing", klaagt VVD-Kamerlid De Krom in een reactie. "Het gaat om een project van 3,5 miljard euro dat met stoom en kokend water door de Kamer moet, maar waarvan onduidelijk is wat de werkelijke kosten worden."

De Krom betwijfelt of Eurlings zich houdt aan de beloofde kostenneutraliteit, ofwel dat automobilisten niet meer gaan betalen dan nu. Er hangt namelijk nog steeds een nieuwe provinciale belasting boven de markt, als opvolger van opcenten. Ook lijkt de autobezitter op te draaien voor vervangingskosten van het 'kastje van Camiel', dat alle gereden kilometers per satelliet doorstraalt naar de centrale betaalcomputer. Dit kost 400 miljoen per jaar.

Volgens de CDA-fractie moet de minister laten zien dat hij "het project in handen heeft".

"Het is zorgelijk dat we door een latere aanbesteding alweer enkele weken verliezen", zegt het Kamerlid Koopmans. "Maar we blijven voorstander van de kilometerheffing. In de file staan is ook geen optie."

Bron: Telegraaf (Papieren uitgave)


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).