De Kilometer Heffing

Wed 22-Sep-21
23:29:04

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


ANWB slikt kritiek op kilometerheffing in

Datum: Fri 11 July 2008

(Novum) - De ANWB neemt de kritiek op het experiment met de kilometerheffing terug. Het meningsverschil met minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) is veroorzaakt door verwarring, meldt de bond vrijdag na overleg met de bewindsman. De zogeheten provinciale opcenten uit de motorrijtuigenbelasting blijken niet te worden meegenomen in de kilometerprijs, waarvoor de ANWB vreesde.

De organisatie stelde maandag onder meer dat automobilisten extra gaan betalen doordat provincies een nieuwe heffing mogen invoeren om het wegvallen van de motorrijtuigenbelasting te compenseren. Eurlings staat dit toe omdat de provincies de 1,1 miljard euro mislopen die ze in de vorm van provinciale opcenten kregen overgemaakt uit de opbrengsten van deze belasting. Bij de invoering van de kilometerheffing vanaf 2012 betalen automobilisten namelijk alleen nog voor het aantal gereden kilometers en niet meer voor het bezit van hun auto.

De ANWB meldt vrijdag dat de vrees voor een verhoging van de kilometerprijs onterecht was. De opcenten worden namelijk niet in deze prijs opgenomen. Wel mag de provincie van Eurlings een nieuwe belasting innen om de misgelopen opcenten te compenseren. Deze heffing wordt echter opgebracht door alle belastingbetalers en niet slechts door autogebruikers.

De regeringspartijen stemden vorige week in met het experiment met de kilometerheffing. GroenLinks vindt het onterecht dat mensen zonder auto nu een nieuwe provinciale belasting moeten betalen. Toch zijn ook zij volgens Eurlings goedkoper uit, omdat alle Nederlanders anders gaan betalen voor alternatieven voor de kilometerheffing, zoals de aanleg van nieuwe wegen.

[Copyright 2008, Novum]

Bron: Nieuws.Nl


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).