De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
00:31:08

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Tijd voor een staatsgreep?

Datum: Thu 10 July 2008

Door: Gerhard Hormann

Gisteren heb ik een interview gehad met architect Gijs Kaper uit Eindhoven die ooit in zijn uppie een petitie begon tegen wat toen nog "kilometerheffing" heette. Na afloop van dat gesprek was ik zo kwaad dat ik spontaan plannen begon te smeden voor een staatsgreep. Want het rekeningrijden (dat onlangs op een vrijdagmiddag nog even snel door de Tweede Kamer werd gejast) dreigt een nog veel groter debacle te worden dan de Betuwelijn.

Vraag aan de gemiddelde man op straat wat het doel is van "rekeningrijden" en het antwoord luidt: de files terugdringen. Dat is het juiste antwoord. Alleen: dat gaat helemaal niet gebeuren. Beloofde minister Eurlings eerst nog een afname van het aantal files met 20%, inmiddels is dat sterk afgezwakt (of misschien moet ik zeggen: inmiddels heeft hij dat leugentje weer ingeslikt). Als rekeningrijden in 2011 wordt ingevoerd, zal de groei van het aantal files volgens hem slechts met 20% vertraagd worden.

Dat klinkt als een sigaar uit eigen doos en dat is het ook. Moeten we werkelijk 5,4 miljard uitgeven aan een systeem dat de automobilist nog verder op kosten jaagt, zonder dat het verder enig tastbaar resultaat heeft? Wat mij betreft had het kabinet net zo goed voor kunnen stellen om het fileprobleem op te lossen door automobilisten voortaan met de Betuwelijn naar hun werk te laten gaan in plaats van met hun eigen auto. Ook dat werkt natuurlijk niet, maar dat kost verder ook niets.

Kaper had een ontnuchterend rekensommetje paraat. Het afgelopen jaar is het aantal files gestegen met 8% terwijl in dezelfde tijd de benzineprijs is gestegen met 20% (in het geval van diesel zelfs met meer dan 40%). Dus: autorijden wordt fors duurder, maar toch wordt het drukker op de weg. Een beter bewijs voor de stelling dat rekeningrijden geen nut heeft (in ieder geval niet als het gaat om het terugdringen van files) kan ik ook niet verzinnen. Maar blijkbaar hebben de meeste Tweede Kamerleden rekenles gehad van onderwijzers die door alle onderwijsvernieuwingen van diezelfde Tweede Kamer niet eens meer fatsoenlijk kunnen rekenen.

Rekeningrijden zorgt straks voor een administratieve nachtmerrie, maakt autorijden voor de meeste weggebruikers fors duurder, lost files in het geheel niet op, vormt een forse inbreuk op de privacy en zal ongetwijfeld meer gaan kosten dan de geraamde 5,4 miljard (de Betuweroute kostte uiteindelijk ook ruim 4 miljard in plaats van 1 miljard). Dat is niet alleen om razend van te worden, dat is ook genoeg om het vertrouwen in de overheid voorgoed te verliezen.

Daarom juich ik alle middelen toe om rekeningrijden tegen te houden, te traineren of te saboteren. Een staatsgreep is misschien wat erg radicaal, maar verder is wat mij betreft alles geoorloofd. Nu maar hopen dat het kabinet snel valt (maakt niet uit waarover) of dat De Telegraaf en de ANWB de handen ineen slaan en massaal in verzet komen tegen deze onzalige plannen. Het is precies zoals Gijs Kaper zei: als zelfs "autohaters" als de SP en Groen Links tegen de kabinetsplannen stemmen, dan is er echt iets goed mis.

Het Inteview (PDF 9MB)

Bron: Aktueel


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).