De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
04:50:31

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Km-heffing eerlijk?

Datum: Wed 09 July 2008

Kabinet: "Kilometerheffing is wél eerlijk"

[WAT IS UW MENING?] De stelling van de week luidt: De kilometerheffing van minister Eurlings is eerlijk.
Datum Mee eensNiet mee eensIk twijfelAantal stemmen
10-jul-2008 00:30hr 14% 77% 9% 2511
11-jul-2008 01:30hr 15% 76% 9% 4597

Achtergrondinformatie:

'DUURDER UIT MET KILOMETER-HEFFING'

De ANWB vindt dat de burger 'gepakt' wordt door de invoering van de kilometerheffing. De vereniging haalt keihard uit naar de plannen van het kabinet en de Tweede Kamer.

"Onbegrijpelijk en niet uit te leggen," stelt woordvoerder Ad Vonk. "Het lijkt erop dat de automobilist slechter af is."

De organisatie is het er niet mee eens dat in het tarief van de kilometerheffing niet alleen de vaste autobelastingen wordt versleuteld, maar ook de provinciale opcenten van ruim 1 miljard euro. Omdat de provincies deze inkomsten verliezen, mogen ze straks een nieuwe belasting invoeren. Vorige week sloegen het CDA en de PvdA hierover al alarm. Maar de Kamerfracties gingen toch akkoord nadat het kabinet onderstreepte dat de automobilist er gemíddeld niet op achteruit gaat.

De verwachting is dat veel mensen een stuk minder gaan rijden. Zij kunnen goedkoper uit zijn, aangezien de huidige motorrijtuigenbelasting en de bpm (aanschafbelasting op nieuwe auto's) verdwijnen.

Doordat mensen de auto vaker later staan, wordt er met de kilometerheffing straks naar verwachting 6,9 miljard euro opgehaald, terwijl de vaste autobelastingen (inclusief opcenten) de schatkist nu nog zo'n 8 miljard opleveren. "We gaan niet dubbel betalen," denken CDA'er Koopmans en PvdA'er Roefs. Een woordvoerder van Eurlings onderstreept dat. "De automobilist gaat er in het algemeen op vooruit."

De ANWB houdt echter vol dat de automobilist meer gaat betalen 'dan oorspronkelijk de bedoeling was'. "De politiek speelt met het draagvlak voor de kilometerheffing."

De vereniging wil haar steun voor het rekeningrijden nog niet definitief intrekken. "We willen na de zomer met de Kamer praten en bereiken dat de plannen worden aangepast."

De PvdA hoopt dat een gesprek met de ANWB misverstanden uit de wereld helpt. Roefs: "De ANWB snapt er helemaal niks van."

Bron: Algemeen Dagblad


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).