De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
02:09:14

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Rijk nog rijker door brandstof

Datum: Sat 21 June 2008

Door: Harry van Gelder

AMSTERDAM - De overheid wordt veel rijker door de extreem hoge brandstofprijzen dan tot nu toe is aangenomen. In totaal vloeit er in 2008 ruim 1,12 miljard euro extra naar de schatkist als gevolg van de stijgende brandstofprijzen en de accijnsverhogingen.

De btw-inkomsten van de overheid stijgen automatisch als de kale brandstofprijs omhoog gaat, omdat de btw een percentage is van die kale prijs. Door de enorme stijging van de benzineprijzen dit jaar ontvangt de overheid naar schatting 624 miljoen euro meer dan vorig jaar aan btw-inkomsten. Omdat het kabinet de accijnzen (vast bedrag per liter) in 2008 ook nog eens een paar keer verhoogt, komt daar voor de schatkist 497 miljoen euro bij, aldus berekeningen van de Bovag.

De branchevereniging sloeg steil achterover van het gigantische bedrag. "Dit hadden we zeker niet verwacht", zegt woordvoerder Paul de Waal. De Bovag vindt dat er nu geen enkele reden is om de accijnsverhoging per 1 juli door te voeren. "Het niet door laten gaan van de accijnsverhoging per 1 juli 2008 (3 cent op diesel en 1,5 cent op lpg) kost de schatkist zo'n 140 miljoen euro. Veel minder dus dan de extra inkomsten voor de overheid als gevolg van de stijgende brandstofprijzen", zegt De Waal "Wat ons betreft, gaat het kabinetsargument dat er geen geld is om de accijnsverhoging, omdat die al is ingeboekt, achterwege te laten dus niet op."

Volgens Bovag blijkt uit peilingen in de samenleving dat de Nederlanders de torenhoge belasting op benzine goed zat zijn. "Nederland is echt pissig. Het kabinet luistert niet naar zijn burgers, terwijl ze daar wel zeggen voor op te komen", zegt De Waal. De auto is van onschatbare waarde voor het kabinet. Dit jaar gaat de overheid in totaal 18,9 miljard euro vangen aan accijnzen, bpm en wegenbelasting van de automobilist. Vrijwel elk jaar komt er een miljard extra bij voor de schakist. Vorig jaar stortte de automobilist 17,4 miljard in de staatsruif. In 2006 was dat 16,6 miljard en in 2005 ongeveer 15,8 miljard euro.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).