De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
00:43:21

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Files kunnen rustgevend zijn

Datum: Fri 30 May 2008

AMSTERDAM - Na al het geklaag over files, dit keer toch ook een positief geluid. Verkeersopstoppingen kunnen een rustgevende werking hebben op de automobilist. Even een moment voor jezelf, ontstressen na een drukke werkdag. Dat vindt althans een kwart van de deelnemers aan onze Stelling van de Dag.

Ondanks deze positieve instelling ergert nog altijd een ruime meerderheid van 72 procent van de ondervraagden zich groen en geel aan files. "Alleen al van deze Stelling van de Dag word ik vreselijk agressief. Het is zonde van mijn tijd en slecht voor het milieu. In belastingmaatregelen heb ik geen vertrouwen, want de overheid wil alleen maar meer binnenhalen", reageert een verklaard tegenstander van de stelling. "Degenen die het leuk vinden om in de file te staan, moeten direct worden opgenomen in een psychiatrische inrichting", klinkt het uit dezelfde hoek. "Aan files heb ik mijn burn-out te danken. Als ik er een zie, raak ik meteen weer gestrest."

Keihard

Een kwart van de deelnemers, en dat is toch opmerkelijk veel, heeft aanzienlijk minder moeite met files en kan zelfs de positieve kant ervan inzien. "Liever omringd door luxe in de file dan als stinkende haringen in een ton in de bus of wachten op het perron op de trein die nooit komt", schrijft een van de ondervraagden. "Eindelijk de radio KEIHARD aan zonder dat de buren klagen", valt een andere voorstander bij.

Een op de drie respondenten staat een paar keer in de week in de file. De helft van deze groep zelfs dagelijks. Een meerderheid van 53 procent ergert zich heel erg aan verkeersopstoppingen, maar wat doet men er zelf tegen? Zo'n twee derde berust in de situatie, een op de drie probeert alsnog een alternatieve route te vinden en 15 procent slaat aan het mobiel telefoneren.

En dan is er ook nog een groep weggebruikers die van de nood een deugd probeert te maken (hoewel deugd?). Zo flirt ruim een op de vijf automobilisten met een lotgenoot. Andersom zegt een op de drie vrouwelijke bestuurders wel eens 'doelwit' te zijn geweest van een flirt in de file. Daar blijft het dan ook bij, want in slechts 1 procent van alle gevallen is daaruit een relatie ontstaan. "Wat te doen als je lang naast iemand staat die ordinaire bewegingen blijft maken en je kenteken noteert. In de file zou iedereen een noodsignaal moeten kunnen afgeven tegen opdringerige types", zo meent een deelneemster.

Met de kennis van de deelnemers over files zit het overigens wel goed. Weet u wanneer de eerste echte file was? In 1955 (tweede pinksterdag) antwoordden de meeste ondervraagden en dat is juist.

Bijna driekwart van de deelnemers denkt nog steeds dat het fileleed voor een groot deel oplosbaar is. De voorgenomen kilometerheffing is daarbij echter geen optie. Liefst 94 procent heeft geen vertrouwen in de kilometerheffing zonder volledige afbouw van bpm of een daarvoor alternatieve (CO2-)tax en 79 procent distantieert zich zelfs van kilometerheffing, ook al wordt die maatregel gecompenseerd met volledige afbouw van de bpm. Oud-ANWB-topman Paul Nouwen en Bovag-directeur Koos Burgman hebben dus gelijk dat de politiek het draagvlak voor een kilometerheffing in een razend tempo aan het verspelen is.

Uitbreiding

Hoe moet het dan wel? Volgens 59 procent van de deelnemers is simpelweg uitbreiding van het wegennet de beste optie, 40 procent gelooft heilig in gratis openbaar vervoer en 29 procent ziet de meeste heil in efficiëntere benutting van de rijstroken. "Nog steeds zijn veel rijstroken onnodig afgesloten wegens zogenaamde wegwerkzaamheden. Kijk naar de verbinding tussen de A1 en de A27 in de richting Utrecht", meldt een alerte deelnemer. "Die is al maanden dicht."

De overheid kan sowieso nog veel doen om het getergde leven van de automobilist aangenamer te maken. Bijna twee derde van alle ondervraagden is voorstander van plaatsing van reistijdwijzers langs de snelwegen, die aangeven hoe lang men nog in de file moet staan.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).