De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
00:06:52

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Rekeningrijden kost niets extra

Datum: Fri 16 May 2008

Door: MARK VAN DER WERF

DEN HAAG - Automobilisten worden niet financieel 'gepakt', als de komende jaren geleidelijk de kilometerheffing wordt ingevoerd.

In een onderzoek van de autobranche en het bedrijfsleven, dat vandaag openbaar wordt gemaakt, staat dat er geen sprake hoeft te zijn van 'dubbel betalen'.

"Gemiddeld gaat de automobilist er niet op achteruit,'' stellen VNO-NCW, MKB-Nederland en de belangenbehartigers van de auto- en transportbranche (zoals RAI, Bovag, EVO en TLN).

In individuele gevallen levert een automobilist jaarlijks maximaal 225 euro in. "Acceptabel,'' vinden de organisaties. Andere automobilisten kunnen namelijk duizenden euro's besparen.

"Een grote steun in de rug van de kilometerheffing,'' noemt Tweede Kamerlid Ger Koopmans (CDA) de conclusies dan ook.

Voorwaarde is dat de aanschafbelasting op nieuwe auto's (bpm) in pakweg acht jaar verdwijnt. Doordat de prijzen omlaag gaan, worden gebruikte auto's wel versneld minder waard. En dat voel je in je portemonee, als je die tweehands auto weer verkoopt. Dit 'verlies' vinden het bedrijfsleven en de autobranche 'te overzien'. De organisaties hameren er nogmaals op dat de vaste autobelastingen volledig moeten verdwijnen. Ze zijn dus tegen een CO2-taks, die mogelijk deels de bpm deels gaat vervangen.

Automobilisten zijn daardoor overigens niet per se duurder uit. Want hoe hoger deze milieubelasting wordt, hoe lager de kilometerheffing uitvalt. "Maar de autobezitter snapt dit niet en pikt dit niet,'' aldus ANWB-topman Van Woerkom gisteren. Het kabinet wil dat personenauto's vanaf 2012 gaan rekeningrijden.

Bron: Algemeen Dagblad


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).