De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
04:56:59

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Verkeerspolitici halen hun eigen gelijk

Datum: Tue 13 May 2008

Door: Arjen de Boer

Verkeersspecialisten uit de Tweede Kamer bekeken afgelopen week verschillende tolsystemen in Europese steden. De tegenstanders van de kilometerheffing zagen hun gelijk bevestigd. De voorstanders ook. DEN HAAG - Het invoeren van een kilometerheffing zoals het kabinet voor ogen staat, lijkt moeilijk, zo niet onmogelijk te worden. Dus moeten de plannen de ijskast in, stellen de Tweede Kamerleden Paul de Krom (VVD) en Emile Roemer (SP). Samen met vier andere parlementsleden maakten zij vorige week een reis langs Londen, Stockholm en Berlijn om te leren van de systemen die daar in gebruik zijn. "Bij het horen van de Nederlandse plannen keken de Engelsen ons glazig aan", blikt De Krom terug. "Ze noemden het plan 'moedig'." "Oftewel knettergek, in goed Nederlands", vult Roemer aan.

Verkeersminister Camiel Eurlings wil in 2011 op alle Nederlandse wegen een tolsysteem invoeren voor vrachtwagens. Het jaar daarop zijn de personenauto's aan de beurt. Doel van de heffing: het verminderen van de files rond de steden en een beter milieu.

De kabinetsplannen zijn veel te hoog gegrepen, aldus De Krom en Roemer. Ze vinden bovendien dat het kabinet niet genoeg in wegen en beter openbaar vervoer investeert. Dit is wel noodzakelijk wil de kilometerheffing slagen, drukten de Engelsen, Duitsers en Zweden de delegatie op het hart. "Kijk dus naar alternatieven, doe goede proeven en bouw het systeem rustig op", zegt Roemer, "Anders hebben we een nieuw debacle."

Delegatieleden van de regeringsfracties zijn na de bezoeken juist gesterkt in hun overtuiging dat de heffing in 2011 en 2012 moet en kan worden ingevoerd. Het wordt een zware klus, erkent Ger Koopmans (CDA), maar 'niets doen is geen optie'. "De plannen in de ijskast zetten leidt niet tot vermindering van de files."

Dat het systeem te duur zal zijn spreekt Koopmans tegen, daarvoor verschillen de systemen in de bezochte drie buitenlandse steden te veel van de Nederlandse plannen.

De kilometerheffing is niet een nieuwe maatregel om de auto als melkkoe te hanteren, benadrukt Lia Roefs (PvdA). "Dat beeld is echter hardnekkig. In de bezochte steden was de tol een extra belasting. In Nederland schaffen we echter de motorrijtuigenbelasting en een gedeelte van de aanschafbelasting af. De kilometerheffing komt daarvoor in de plaats."

De regeringsfracties beseffen dat goed openbaar vervoer essentieel is om mensen uit de auto te krijgen. In de toekomst zijn extra investeringen nodig, stelt Ernst Cramer (ChristenUnie). Anders liggen er niet genoeg rails en zijn er te weinig bussen om reizigers te vervoeren. "Dat er nu te weinig geld in het openbaar vervoer wordt gestoken is echter flauwekul. Een investering 4,5 miljard euro is niet niks."

Bron: Nederlands Dagblad


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).