De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
06:35:46

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Bpm niet geschrapt

Datum: Sat 10 May 2008

(Mensen laten auto staan)

door onze parlementaire redactie

DEN HAAG "Het kabinet weigert de aanschafbelasting (bpm) voor auto's helemaal te schrappen bij de invoering van de kilometerheffing.

Naast de invoering van de heffing blijft ook minimaal 15 procent aanschafbelasting voor nieuwe auto's bestaan. In het kabinet wordt zelfs druk onderhandeld om dit op 25 procent te houden. Dat melden ingewijden rond de ministerraad, die deze maand de knoop wil doorhakken. Met deze opstelling dreigt het kabinet het draagvlak te verspelen, waar minister Eurlings (Verkeer) het afgelopen jaar aan heeft gewerkt. Onder meer Bovag en RAI Vereniging steunen de kilometerheffing alleen als de bpm wordt afgeschaft. Het is de bedoeling het gebruik van auto's te belasten in plaats van het bezit.

Prijs te hoog

Als reden voor het handhaven van een deel aanschafbelasting wordt nu aangevoerd dat de kilometerprijs te hoog wordt. Er is namelijk afgesproken dat het verlies aan bpm-inkomsten (in totaal 3,7 miljard euro per jaar) door de kilometerprijs geheel moet worden gecompenseerd. Bij een totale bpm-afbouw zou dat kunnen betekenen dat de heffing uitkomt op zo'n 8 cent per gereden kilometer. Daar komt mogelijk nog een spitsheffing bovenop.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).