De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
02:22:15

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Rekeningrijden is betaald in file staan

Datum: Mon 31 March 2008

AMSTERDAM - Rekeningrijden lost niks op, je staat alleen maar betaald in de file. Dat vindt de Nederlandse automobilist volgens een onderzoek.

"Erger dan in de file staan, is voor de meeste automobilisten betaald in de file staan", zegt Charles Kalshoven van het Postbank Economisch Bureau over het onderzoek dat de afgelopen week in samenwerking met De Telegraaf onder dagelijks gemiddeld 47.000 bezoekers van de website werd gehouden

Voor veel gezinnen geldt de auto na wonen als de belangrijkste maandelijkse kostenpost. Ondanks de stijgende brandstofprijzen wil bijna niemand de auto van de hand doen. Automobilisten betalen zich blauw aan brandstof, maar bezuinigen liever op vakanties en kleding.

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft (53%) van de gepeilde bezoekers het eerst op vakantietripjes wil bezuinigen, een kwart op kleding en 18% op de auto. Slechts 5% zou eerst op het eten besparen.

Automobilisten zien brandstof overigens niet als de belangrijkste bezuinigingspost.

"Als consumenten toch op de auto willen bezuinigen, dan zouden twee op de vijf (39%) kiezen voor langer afschrijven en een derde (34%) voor minder rijden", zegt de hoofdeconoom van de Postbank. Volgens Kalshoven kopen mensen met een auto vrijheid: "Dus willen ze de auto niet kwijt."

Brandstof wordt door bijna de helft (48%) als de grootste kostenpost van een auto gezien, daarna afschrijving (22%), onderhoud (10%) en verzekeringen (6%). Als de benzine twee euro per liter zou kosten, dan is dat voor 15% van de Nederlanders een aanleiding om de auto weg te doen.

Bijna 40% zou bij die prijs minder vaak gaan rijden. Als bezuinigen nodig is, dan wordt het aanschaffen van een nieuwe auto volgens Kalshoven op de lange baan geschoven: "De heilige koe moet hoe dan ook blijven rijden.

Mensen gaan liever langer afschrijven. Klaarblijkelijk zijn ze gehecht aan mobiliteit." Ruim 85% van de respondenten verwacht niet dat rekeningrijden het fileprobleem in ons land zal oplossen.

Ten slotte vindt ruim 61% het een goed idee om verkeersboetes te verhogen in ruil voor een lagere wegenbelasting.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).