De Kilometer Heffing

Mon 20-Sep-21
10:35:10

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Fiscus voert km-heffing niet uit

Datum: Sat 01 March 2008

Door: Roelien Wierstra

DEN HAAG "Staatssecretaris De Jager (Financiën) weigert de Belastingdienst op te zadelen met nieuwe, ingewikkelde politieke wensen. Hij zet daarom een streep door de vormgeving van de zogenoemde Bosbelasting en is niet van plan de kilometerheffing uit te voeren.

Dat laatste is opmerkelijk omdat in het kabinet nog wordt onderhandeld over de inning van de kilometerheffing.

"Ik zeg niet dat niks kan, er mag best nieuw beleid gemaakt worden. Maar dat mag niet leiden tot ingewikkelde regels. Van de aow-heffing heeft de Belastingdienst gezegd: dat is te ingewikkeld. Dus heb ik gezegd: dat gaan we niet zo doen. We bekijken nu wat beoogd is." En bij de kilometerheffing zal de fiscus hooguit advies geven. "Maar de Belastingdienst gaat die heffing niet uitvoeren", aldus De Jager, die verder de Tweede Kamer oproept terughoudend te zijn met het bedenken van nieuwe wetten en regels.

De hartenkreet van De Jager komt na een week vol commotie nadat duidelijk werd dat een deel van de gegevens van 730.000 aangiften inkomstenbelasting zoek zijn. Het was het zoveelste incident bij de eens zo goed functionerende fiscus. Voor lezers van De Telegraaf was het de druppel. Ze kwamen massaal in actie.

In reactie zegt De Jager: "Ik vind de problemen heel vervelend. Op korte termijn kan ik niet uitsluiten dat er nog meer incidenten zullen plaatsvinden. We zijn hard bezig het te verbeteren, maar dat duurt zeker 5 tot 10 jaar. Wel zullen mensen al dit jaar merken dat het beter gaat."

Zo zal de afhandeling van de definitieve huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag dit jaar sneller gaan, belooft De Jager. Vanaf 2009 draaien de toeslagen op een nieuw en beter computersysteem. De gegevensuitwisseling met uitkeringsinstantie UWV verloopt inmiddels ook soepeler.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).