De Kilometer Heffing

Sat 18-Sep-21
18:27:21

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Tolplan Amsterdam kost autorijder 1.500 euro

Datum: Wed 28 November 2007

Door: Robin van der Kloor

Als de gemeente Amsterdam het voor elkaar krijgt om het zogeheten tolkordon rond de stad in te voeren zijn automobilisten uit forensengebieden jaarlijks 1.500 euro kwijt aan de heffing. 'Regionale tolheffing is het slechtste wat ons kan overkomen,' zegt VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes.

Deze manier van tolheffing leidt ertoe dat alle draagvlak voor kilometerheffing wegvalt, waarschuwt Wientjes.

In Amsterdam moeten automobilisten uit forensengebieden fors gaan betalen om over de ringwegen te mogen rijden. Minister Camiel Eurlings (CDA) van Verkeer en Waterstaat zou zelfs vergevorderde plannen hebben voor een proefproject in de hoofdstad.

1.500 euro

Volgens het VNO-NCW moeten autorijders voor zo'n heffing jaarlijks tot 1.500 euro betalen. Deze vorm van kilometerbeprijzing leidt tot een belastingverzwaring. Het is namelijk niet mogelijk om regionaal in ruil voor de heffing de wegenbelasting te verlagen, aldus VNO-NCW.

Het Amsterdamse bedrijfsleven ziet meer in de oplossing spitsmijden. Hier worden automobilisten beloond als ze tijdens de spits de snelwegen mijden.

In andere grote steden als Rotterdam, Den Haag en Utrecht is hier ook positief op gereageerd. Minister Eurlings zou plannen hebben voor een proef met beloning op de snelwegen tussen deze grote steden.

Pleidooi

VNO-NCW Amsterdam heeft intussen een brief aan de gemeente Amsterdam geschreven met daarin een vurig pleidooi voor spitsmijden. 'Het is een proef waar veel automobilisten vrijwillig aan mee kunnen doen en het effect zal snel merkbaar worden, aldus voorzitter van VNO-NCW Amsterdam Uri Coronel.

De PvdA wil de kilometerheffing, zoals die in Amsterdam gepland staat, nog deze kabinetsperiode invoeren. 700.000 lease-rijders moeten dan extra voor hun kilometers gaan betalen, vrachtwagens en gewone personenautos moeten later volgen.

Tweede Kamerlid Lia Roefs van de PvdA heeft woensdag een bericht in AD hierover bevestigd.

Bron: Elsevier


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).