De Kilometer Heffing

Fri 19-Apr-24
15:56:28

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Doorschuiven km-heffing naar 2016 is verstandig

Datum: Fri 16 November 2007

Door: Eric Vrijsen

Als Verkeersminister Camiel Eurlings de miljarden die nodig zijn voor een systeem voor kilometerheffing in nieuwe wegen steekt, bestrijdt hij de files heel wat concreter

De kilometerheffing is voorlopig van de baan, alleen PvdA en ChristenUnie weten het nog niet. In het kabinetsberaad van vandaag helpt CDA-minister Camiel Eurlings (Verkeer) zijn collegas uit de droom.

Het zit er gewoon niet in. Te ingewikkeld. Te duur: minstens twee miljard aan invoeringskosten. En te riskant: Balkenende IV kan het zich niet veroorloven om miljoenen automobilisten op grove onkosten te jagen voor een systeem dat talloze foutieve incassos oplevert. Zoiets slaat de bodem weg onder een toch al niet bijster populaire regeringscoalitie.

Vastgebeten

Links heeft zich echter vastgebeten in de kilometerheffing om zo het autoverkeer te remmen. De tarieven moeten variëren. Een extra bonus in de spits; extra toeslagen bij knelpunten en extra eco-boetes. Satellieten moeten de weggebruikers identificeren, registreren en aanslaan. Kortom, het high-tec staatsdirigisme is in aantocht.

Het regeerakkoord verplicht Eurlings om binnen drie jaar een eerste, betekenisvolle en onomkeerbare stap te zetten naar zon megasysteem.

Onmogelijk. Het verkeersministerie krijgt de hoge snelheidslijn en de Betuwelijn niet eens aan de praat. Deze investering van in totaal tien miljard euro liggen weg te roesten.

Eerste avontuurtje

Eurlings schotelt het kabinet daarom slechts enkele voorzichtige proefnemingen met de kilomterheffing voor. Zoals een experiment rond Amsterdam of een eerste avontuurtje met een satelliet. Het meest vergaande alternatief is een systeem met tolpoorten. Dit is een optie waarover sinds de neergang, zeven jaar geleden, van toenmalig PvdA-minister Tineke Tolpoort Netelenbos eigenlijk niemand meer hardop durfde spreken.

De conclusie moet dus luiden dat de kilometerheffing de kosten van het autoverkeer onnodig opdrijft zónder te garanderen dat de files oplossen. De belofte van kostenneutraliteit (per saldo betalen de automobilisten niks extra, want de wegenbelasting gaat omlaag) is een fabeltje. Immers, het systeem zelf kost miljarden. Als je dat geld in nieuwe wegen steekt, bestrijd je de files heel wat concreter. Eurlings schuift het geavanceerde betaalsysteem door naar 2016 en dus naar een volgend kabinet. Niet onverstandig.

Bron: Elsevier


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).