De Kilometer Heffing

Fri 29-Mar-24
12:49:41

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Open brief aan Camiel

Datum: Thu 15 November 2007

Beste Camiel, We kennen elkaar niet, maar aangezien we ongeveer even oud zijn noem ik je maar gewoon bij je voornaam. Allereerst wil ik je, door middel van deze open brief, feliciteren met je grote succes om de vermaledijde kilometerheffing uit te stellen. Je bent nog jong, hebt nog een hele carrière voor je, en je zou toch niet willen om de geschiedenis in te gaan als de minister die de kilometerheffing heeft ingevoerd.

Camiel, het moet we wel van het hart dat je, net als je voorgangers, de boel wel een beetje belazert. Roepen dat het systeem voor de automobilist budget-neutraal gaat worden zal je toch heel wat weest-gegroetjes gaan kosten bij mijnheer pastoor. Ondanks de deplorabele staat van het staatsonderwijs zijn de meeste mensen echt wel in staat om simpele rekensommetjes te maken (even uitgezonderd de verpleegsters en leraren dan). En dus snappen mensen echt wel dat, als je miljarden gaat investeren in een systeem, dat dus niet budgetneutraal kan. De overheid zal die centen toch echt weer weg moeten halen bij de werkende bevolking. Precies die mensen die in de file staan dus. Je kunt niet aan de ene kant extra uitgeven, en aan de andere kant beloven dat mensen gemiddeld genomen niet meer gaan betalen dan voorheen. Maar deze zonde vergeef ik je, Camiel, maar dan wel netjes opbiechten natuurlijk!

Het is wel slim van je, om wat vertragingen in te bouwen, zodat het dossier straks bij een ander op het bordje komt. Maar uiteindelijk zul je toch met wat anders moeten gaan komen. Files los je op door simpelweg meer asfalt aan te leggen. Zo eenvoudig is het. Gelardeerd met wat eenvoudige maatregelen als hogere maximum snelheden, afschaffen overdrachtsbelasting en een verbod voor ambtenaren om met de auto naar het werk te reizen, en klaar is Camiel.

Helaas ziet het er niet naar uit dat je deze simpele, goede maatregelen er door kunt krijgen.

Zoals iedereen weet gaat het kilometerheffing-systeem dat ooit bedacht is niet werken om de files te bestrijden. Bovendien zijn die wegen al lang door ons, automobilisten, betaald, en om mensen nou te laten betalen voor dingen die ze al tiendubbel betaald hebben is nogal, laten we het netjes zeggen, oneerlijk. Gij zult niet stelen, Camiel! Bedenk dat goed, anders dwingt mijnheer pastoor je ook nog om, naast de weest-gegroetjes, een hele rits onze-Vaders op te dreunen.

Om maar in de jou vertrouwde bijbelse termen te blijven: als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Die redding wil ik je hierbij op een presenteerblaadje geven.

Ik, als libertariër, ben een groot voorstander van de vrije markt. De echt vrije markt dan, dus geen gereguleerde semi-overheidsmarkt. De reden is eenvoudig: tot nu toe heeft de markt voor alle menselijk problemen al prima oplossingen verzonnen, waar de overheid anderzijds uitsluitend ellende heeft voortgebracht.

De oplossing voor de files is dan ook maar op één plek te vinden: de vrije markt. De overheid moet zich eens wat minder gaan bemoeien met het verkeer, en je zult zien dat het dan allemaal beter zal gaan. En nog voordeliger is ook.

Daarom doe ik je dus het volgende voorstel ter overweging: Camiel, verkoop alle 2500 kilometer Nederlandse snelwegen aan de hoogste bieders. Jouw probleem, het invoeren en betalen van allerlei tol-systemen, is dan in één klap opgelost. De nieuwe eigenaren van de snelwegen zullen ongetwijfeld zo snel mogelijk zorgen dat hun bezit rendabel wordt, zodat zij, gegarandeerd, al ruimschoots vóór 2016 een tolheffing zullen hebben gerealiseerd. Camiel, dat gaat jou een hele hoop hoofdpijn schelen.

Deze verkoop zal een aanzienlijk bedrag opleveren, dat is logisch. Naar schatting moet een bedrag van 100 miljard (speciaal voor verpleegsters en leraren: dat is €100.000.000.000) eenvoudig haalbaar zijn.

Wat ga je nou doen met dat geld, Camiel? Simpel: daarvan zorg je dat de staatsschuld met 75 Miljard daalt. De daardoor behaalde rente-winst (dat is dus 3,75 miljard per jaar, uitgaande van 5% interest) geef je terug door de wegenbelasting af te schaffen. En dat kun je dus wél budget-neutraal noemen.

Vervolgens gebruik je de resterende 25 miljard om het zogenaamde onderliggende wegennet eens flink op de schop te nemen. 25 miljard is namelijk voldoende om te zorgen dat je in heel Nederland weer fatsoenlijke N-wegen hebt. Dus met twee keer twee rijbanen, en een realistische maximum snelheid (even van man-tot-man, 60 kilometer per uur is natuurlijk geen snelheid op een provinciale weg). Daarmee geef je dus de burger de keuze of hij al dan niet over de snelle, private, tolweg wil rijden, of niet.

Meer hoef je dus eigenlijk niet te doen. Het kan dus allemaal best simpel zijn.

Kortom, Camiel, aan de slag!

Bron: Vrijspreker


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).