De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
01:19:39

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Brits parlement twijfelt over nut Galileo

Datum: Mon 12 November 2007

Door: Mick de Neeve

Volgens de Transport Select Committee van het Britse parlement moet Londen geen geld in het satellietnavigatieproject Galileo steken voordat er een grondige kosten-batenanalyse op tafel ligt.

De voorzitter van de parlementscommissie, Gwyneth Dunwoody, stelt dat Galileo bovenal een prestigeproject is. 'Belastingbetalers in Groot-Brittannië en andere Europese landen hebben veel meer aan een beter spoorwegnet en betere wegen', aldus Dunwoody. De Europese Commissie heeft het project, als concurrent van het door de VS ontwikkelde gps, onder meer opgestart om lidstaten toegang te kunnen garanderen tot een van de Amerikanen onafhankelijk navigatiesysteem. Na het uiteenvallen van een privaat consortium dat de boel moest financieren, kampt het project echter met een tekort van 2,4 miljard euro. De commissie wil dat uit publieke middelen aanvullen. Nederland liet eerder weten daar weinig voor te voelen.

'De regering moet deze waanzin stoppen en de Europese Commissie tot bezinning brengen', aldus Dunwoody. Volgens haar laat de EC alle regels voor budgettaire discipline vallen om geld voor het project bij elkaar te brengen, verwijzend naar plannen om landbouwbudgetten aan te wenden voor de financiering. Ze stelt dat de regering het Galileo-project eerst door een onafhankelijke instantie moet laten doorlichten en dat er pas mee verder mag worden gegaan indien daaruit naar voren komt dat het project de moeite en het geld waard is.

Het rapport merkt op dat Galileo vijf jaar achterloopt en er pas één van de geplande dertig satellieten in de lucht hangt, terwijl het systeem in 2013 operationeel moet zijn.

Bron: http://life.tweakers.net/


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).