De Kilometer Heffing

Sat 18-Sep-21
19:19:48

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Leaseauto wordt proefkonijn bij kilometerheffing

Datum: Sat 03 November 2007

De autoleasebranche wordt de spil in experimenten die gehouden gaan worden rond kilometerheffing. Minister Camiel Eurlings van Verkeer ziet in de sector een goede partij om de techniek en het systeem van rekeningrijden uit te proberen.

Dat heeft de minister kenbaar gemaakt in een overleg woensdag met de klankbordgroep van maatschappelijke groepen en overheden, aldus bronnen bij het overleg. De minister zoekt naar voldoende 'volume' voor de proeven.

'De experimenten moeten voldoende impact kunnen hebben op het verkeer', zegt een bron bij het overleg. Nederland telt 600.000 leaserijders.

De autoleasebranche reageert positief op het verzoek van Eurlings. Die wil binnen enkele weken zijn eerste 'onomkeerbare' stap aankondigen om rekeningrijden in Nederland in te voeren. Daarover voert hij regulier overleg met de klankbordgroep. Die staat onder leiding van MKB Nederland-voorzitter Loek Hermans.

De groep is de opvolger van het Platform Nouwen, dat in mei 2005 in opdracht van het toenmalige kabinet zijn rapport 'Anders betalen voor Mobiliteit' uitbracht en een draagvlak aankondigde voor kilometerbeprijzing in 2012.

Eurlings kan met zijn verzoek aan de autoleasemaatschappijen tegemoetkomen aan wat de regeringspartijen willen. Die zien veel in experimenten met 'spitsmijden'. Daarbij worden automobilisten beloond die buiten de piekperiodes de weg op gaan.

Bron: Financieel Dagblad


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).