De Kilometer Heffing

Fri 29-Mar-24
13:05:45

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Geen dag zonder de auto!

Datum: Tue 28 August 2007

Door: Germa Graveland, Amsterdam

Helft Nederlanders bezuinigt op vakantie en kleding, maar

Geen dag zonder de auto!

Wat heeft het leven dan nog voor zin?

De heilige koe blijft heilig: Nederlanders met schulden bezuinigen op vakanties, uitgaan en kleding, maar pertinent niet op hun auto. In 2005 gaven huishoudens gemiddeld 3300 euro uit aan verkeer en vervoer, een zesde deel van de totale bestedingen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bijna de helft van de huishoudens met een laag inkomen beschikt over een auto. De auto de deur uitdoen en zo kostbare centen besparen, is vaak geen optie, volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Kleding

"Mensen bezuinigen allereerst op uitgaan, kleding en vakantie. Nederlanders met een laag inkomen moeten keuzes maken om te kunnen blijven autorijden, vertelt Gabriëlla Bettonville van het Nibud. "Een compacte auto kost met een gemiddelde van 16.000 kilometer op jaarbasis toch nog 383 euro per maand, 29 cent per kilometer. Voor mensen met een inkomen van netto net boven de 1000 euro gaat dat om een fors deel van hun bestedingen. Hoe groter de auto, hoe duurder het bezit ervan: een middenklasser kost bijvoorbeeld al 615 euro per maand, 46 eurocent per kilometer.

Van de laagste inkomens onder de 7500 euro op jaarbasis heeft ruim een kwart één auto. Bij de inkomensklasse daarboven tot 15.000 euro hebben vier op de tien huishoudens een automobiel. Bij de inkomensklasse tot 30.000 euro gaat het om ruim twee derde van de huishoudens. In Nederland ligt een gemiddeld inkomen van een huishouden op 28.500 euro.

"Als je zelf al niet kunt bepalen waar je heengaat, wat heeft het leven dan nog voor zin? illustreert Telegraaf-columnist en klinisch psycholoog Jeffrey Wijnberg de absolute noodzaak van een auto voor veel mensen. "De auto is een absolute levensbehoefte voor veel mensen geworden. Daarin volgen we een beetje de Amerikaanse cultuur, met als kanttekening dat daar een auto ook echt nodig is om ergens te komen. Volgens Wijnberg betekent een auto vrijheid voor veel mensen. "Ze kunnen zelf bepalen waar ze heen gaan. Wat als je geen auto zou hebben? Dan zou je overgeleverd zijn aan de grillen van een ander. Niet meer onafhankelijk.

Daarnaast denkt hij dat het verkopen van een auto wegens geldproblemen een te hoge drempel is. "Opeens staat er geen auto meer voor de deur en moet je aan de buren, familie en vrienden uitleggen dat je de auto de deur uit hebt gedaan. De lege parkeerplaats is zo zichtbaar. Mensen zullen er nooit voor uitkomen dat een auto een statussymbool is, maar voor veel mensen is dat wel degelijk zo. De auto wegdoen betekent dat je er niet meer bij hoort en dat je een stap achteruit hebt gedaan. Volgens Wijnberg is de angst om te vereenzamen doordat er geen auto meer voor de deur staat niet reeel. "Het wordt aangevoerd als reden waarom mensen de auto niet weg willen doen, maar qua sociale contacten kun je je beter in het openbaar vervoer begeven. Bovendien is iemand opbellen en vragen of je kan meerijden ook een goed voorbeeld van interactie.

Bij het Nibud willen ze mensen niet adviseren om de auto in de ban te doen. Iedereen moet dat voor zichzelf bepalen. "Wij adviseren om goede keuzes bij de aanschaf van een auto te maken. Koop geen nieuwe auto, want binnen een jaar is zon auto 30 procent minder waard, vertelt Bettonville. "En kijk bij reparaties of er tweedehands onderdelen gebruikt kunnen worden. Ook stimuleren ze bij het Nibud het gebruik van het openbaar vervoer en alternatieven voor een eigen auto. "Als je je auto niet vaak gebruikt, zijn er goede alternatieven. Want ook als je niet rijdt, moet motorrijtuigenbelasting, verzekering en eventueel een parkeervergunning betaald worden. Autodaten, het huren van een auto in de wijk, is een alternatief. "Handig als je minder dan 10.000 kilometer per jaar rijdt. Vergeleken met een eigen auto zijn de vaste kosten laag, maar de kosten per gereden kilometer zijn relatief hoog, aldus Bettonville. Ook carpoolen is een mogelijkheid. Volgens berekeningen van voorlichtingsorganisatie Milieucentraal betekent één extra inzittende bij een afstand van 50 kilometer naar de werkplek en gemiddeld vier dagen carpoolen al een besparing van ruim 1200 euro op jaarbasis.

Bron: Telegraaf (papieren editie)


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).