De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
05:12:14

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Nouwen kritisch over uitstel kilometerheffing

Datum: Thu 21 June 2007

SCHIPHOL (ANP-AFX) - Voormalig ANWB-directeur Paul Nouwen vindt dat het kabinet niet langer moet talmen met de invoering van de kilometerheffing. Niet ouwehoeren, maar doen. Het moet worden ingevoerd want het stond in het coalitieakkoord.

Nouwen zei dit donderdag op de conferentie Mainport Schiphol. Hij wijtte het uitstel aan politieke angst. Vorige week bleek uit het beleidsprogramma van het kabinet Balkende IV dat het kiest voor een geleidelijke invoering van de kilometerheffing. Een brede groep organisaties, onder leiding van Nouwen, pleitte twee jaar geleden voor een variabele kilometerprijs (naar tijd, plaats en milieukenmerken van de auto).

Er staat in het beleidsprogramma zelfs geen datum meer wanneer de kilometerbeprijzing moet worden ingevoerd, als hulp om tot een betere bereikbaarheid te komen. Wat is er toch aan de hand met de ambitie?, vroeg Nouwen zich af. Bij de verlenging van de A4 zien we het weer gebeuren, constateerde hij. Nouwen vindt dat het kabinet Schiedam moet aanpakken omdat deze gemeente volgens hem de verlenging van de snelweg A4 tegenwerkt.

Met de gefaseerde invoering wordt bedoeld dat bijvoorbeeld eerst alleen het vrachtvervoer onder een heffing valt. Een andere mogelijkheid is dat de grote steden, die al langer aandringen op experimenten met rekeningrijden, als eerste beginnen. De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) toonde zich op de Mainport-conferentie een voorstander van een invoering rond de hoofdstad. Maar volgens Nouwen wordt het dan allemaal wel erg ingewikkeld.

Bron: Financiele Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).