De Kilometer Heffing

Mon 20-Sep-21
09:51:25

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Nederland en België: samen kilometerheffing

Datum: Mon 26 March 2007

Door: Mark Van Der Werf

Nederland en België moeten zo snel mogelijk samen een kilometerheffing voor automobilisten invoeren. Dat vinden minister Eurlings (Verkeer) en de Tweede Kamer nu het omstreden Belgische wegenvignet van de baan is. "We gaan absoluut kijken of we dit met zijn tweeën voor elkaar kunnen krijgen, aldus een woordvoerder van Eurlings. Groot voordeel is volgens hem dat de kosten, die in de miljarden lopen, flink zakken als er voor Nederland niet een apart systeem hoeft te komen. De Vlaamse premier Leterme wil onderzoeken of de Belgen kunnen aanhaken bij de Nederlandse plannen voor rekeningrijden. Hij noemt het ideaal als de buurlanden kiezen voor één systeem.

Tot gisteren hield België stug vast aan het door Nederland verafschuwde wegenvignet, dat automobilisten vanaf 2009 60 euro per jaar zou kosten. Maar na een ontmoeting met premier Balkenende bevestigde Leterme dat Vlaanderen ervan afziet. Hij blijft er bij dat buitenlandse automobilisten die over Belgische wegen rijden daar op de een of andere manier voor moeten betalen. "Maar het vignet is niet het geschikte instrument.

Eurlings vindt het ontzettend positief dat Vlaanderen nu met Nederland wil optrekken. Ook de Tweede Kamer is enthousiast. "Geweldig, aldus Koopmans (CDA). "Zo voorkom je dat er een lappendeken aan betalingssystemen komt en we straks met zeven stekkers en drie kastjes in de auto zitten. Koopmans zou het fantastisch vinden als heel Europa één technische standaard krijgt voor de kilometerheffing. Maar dat is toekomstmuziek, stellen de PvdA en ChristenUnie. "Eerst maar zien of België snel aanhaakt. Anders lukt het nooit om in 2011 met de kilometerheffing te beginnen, aldus Lia Roefs (PvdA). De bedoeling is dat automobilisten vanaf dat jaar, in plaats van BPM en wegenbelasting, betalen voor het gebruik van de auto. Vervuilende autos betalen meer dan schone autos, en rijden in de spits en in de Randstad wordt duurder dan op rustige tijden of op het platteland.

De kans is klein dat Wallonië en het gewest Brussel het wegenvignet op eigen houtje doorzetten.

Bron: Algemeen Dagblad


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).