De Kilometer Heffing

Mon 20-Sep-21
10:46:03

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Project Galileo voor satellieten Europa in crisis

Datum: Thu 15 March 2007

Door: Onze redacteur Lolke van der Heide

Noordwijk - Het Europese ruimte-navigatieprogramma Galileo loopt gevaar door onenigheid over de financiering. Acht Europese bedrijven, verenigd in een consortium, vechten om de lucratieve contracten en kijken vooral naar nationale belangen. Dit zeggen bronnen bij het Europees Ruimteagentschap (ESA) in Noordwijk.

Het kabinet wil Galileo gebruiken om in 2011 rekeningrijden in te voeren. "Dat jaar is nog steeds haalbaar, zegt Javier Benedicto, projectleider Galileo van ESA in Noordwijk, "maar dan moeten dit jaar knopen worden doorgehakt, anders bestaat de kans dat het hele programma in duigen valt.

Eurocommissaris voor transport Jacques Barrot heeft een brief gestuurd aan het Duitse voorzitterschap van de EU, en aan het consortium, waarin hij maant tot het nemen van besluiten. "Het consortium doet zijn werk niet goed en dat heeft de Eurocommissaris hun in de brief ook verweten, zei Barrots woordvoerder vanmorgen.

Galileo, een systeem van dertig satellieten, is een publiek-privaat-partnerschap. Binnen ESA gaan nu stemmen op om hiervan af te stappen. ESA, technisch verantwoordelijk voor Galileo, zou het systeem, waarvan de bouw in volle gang is, liever eerst voltooien en daarna verkopen aan de particuliere sector.

De Tweede Kamer sprak vandaag met minister Camiel Eurlings (Verkeer en Waterstaat) over Galileo, vooruitlopend op behandeling in de raad van Europese transportministers volgende week. De technische mogelijkheden van Galileo staan buiten kijf. "Iedereen is ervan overtuigd dat het een goed systeem is, zegt Maarten Haverkamp, Tweede-Kamerlid voor het CDA. Europa wil met Galileo ook minder afhankelijk zijn van het Amerikaanse GPS, een programma van het Pentagon.

PvdA-Kamerlid Lia Roefs: "Ik heb het idee dat we aan het lijntje worden gehouden, ik weet alleen niet door wie. Kamerlid Emile Roemer van oppositiepartij SP legt de schuld van de impasse bij de industrie. "Eurlings moet in Brussel met de vuist op tafel slaan. Voor de bedrijven geldt: graag of niet.

Bron: NRC Handelsblad


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).