De Kilometer Heffing

Sat 18-Sep-21
19:16:18

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Londen legt vieze autos superheffing op

Datum: Fri 16 February 2007

Van onze correspondent Gert-Jan van Teeffelen

LONDEN - Bestuurders van zeer vervuilende autos betalen volgend jaar 25 pond (38 euro) per dag als zij in het centrum van Londen willen rijden. Burgemeester Ken Livingstone wilde de superheffing aanvankelijk pas over drie jaar invoeren, maar in de strijd tegen files en klimaatverandering acht hij een snelle introductie gepast.

In centraal Londen geldt sinds 2003 een congestieheffing, die intussen 8 pond (12 euro) per dag bedraagt. Vanaf maandag wordt de zone uitgebreid met Notting Hill, Knightsbridge, Kensington en Chelsea, waarmee het gebied circa 45 vierkante kilometer beslaat.

De superheffing gaat gelden voor autos met een CO2-uitstoot van meer dan 225 gram per kilometer, ofwel voor veel terrein- en sportwagens. Nu bestaat 18 procent van het wagenpark in hartje Londen uit deze categorie, aldus de stad. Livingstone gaat de bewonerskorting schrappen voor deze groep. Inwoners van de zone krijgen nu 90 procent korting, terwijl bezitters van hybrides, motoren en lpg-autos niets betalen.

Sinds de invoering is het verkeer met 20 procent afgenomen, maar de files nemen weer toe. Dit zou komen door extra busbanen en wegopbrekingen. Het openbaar vervoer wordt intussen niet voordeliger. Het goedkoopste enkeltje voor de metro kost in centraal Londen tot schrik van toeristen sinds vorige maand 4 pond (6 euro).

Bron: Volkskrant


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).