De Kilometer Heffing

Sun 19-Sep-21
01:02:42

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Zweden enthousiast over rekeningrijden

Datum: Thu 14 September 2006

Door: Rolien Créton

Zondag was er een referendum over omstreden experiment

Na een moeizaam begin is de sfeer omgeslagen

STOCKHOLM, donderdag. De inwoners van Stockholm stemmen aanstaande zondag in een referendum over rekeningrijden in de Zweedse hoofdstad. Toen het rekeningrijden begin dit jaar als een experiment werd ingevoerd, waren de Zweden uitermate sceptisch. Opmerkelijk genoeg is zeven maanden later een ruime meerderheid zeer enthousiast over de tolheffing.

Louise Jarn Melander van de Zweedse verkeersdienst kan zich de dagen rondom de introductie van het rekeningrijden nog goed herinneren. De telefoon van de Zweedse verkeersdienst stond roodgloeiend omdat de zenders, die achter de voorruit moesten worden geplakt, niet bleven plakken. ,Het was een koude winter", vertelt Melander, ,en de zender blijft nou eenmaal het best plakken bij 15 graden Celsius."

In de gebruiksaanwijzingen stond dat zendergebruikers een f"hn moesten gebruiken, waarna flatbewoners naar de verkeersdienst belden met de vraag wie er in godsnaam een f"hn op batterijen had. Maar er waren meer problemen. Automobilisten van wie de auto was gestolen en die desondanks rekeningen ontvingen, waarna ze in een juridische mallemolen belandden. Trucjes, zoals een kap op de kentekenplaat, om de registratie van camera's te ontwijken.

Zeven maanden later zijn veel van deze problemen verdwenen. Vooral de zichtbare vermindering van verkeer in de stad heeft de Zweden positief gestemd. ,Mensen zien heel duidelijk dat het in de stad door het rekeningrijden veel rustiger wordt", aldus Melander.

Camera's

De Zweden investeerden 200 miljoen euro om een moderne vorm van rekeningrijden te introduceren. Camera's identificeren de kentekens, waarna een elektronische verrekening volgt. Wie een automatische verrekening wil, plakt een zender achter zijn voorruit. Voor anderen is er de mogelijkheid van betaling bij een kiosk, bank of via internet.

Van deze laatste optie is de verkeersdienst echter teruggekomen: ,Automobilisten hadden twee dagen om de rekening te betalen, anders volgde er een boete. We hebben gemerkt dat mensen daardoor enorm gestrest raakten.

Ondanks alle stress is volgens een recente peiling 56 procent van de inwoners van Stockholm voor het rekeningrijden in het centrum. Een belangrijke reden, zo geven bewoners van de hoofdstad aan, is dat de effecten goed zichtbaar zijn. Het verkeer in de binnenstad is met bijna een vierde verminderd. Dat betekent minder files, kortere reistijden en een lagere kooldioxide-uitstoot. Zelfs de detailhandel ervoer dat het rekeningrijden een positief effect op de verkoop had.

Het referendum is bindend, maar het is allesbehalve zeker dat het systeem bij een 'ja' ook daadwerkelijk wordt ingevoerd. Zondag worden er eveneens parlementsverkiezingen gehouden. De centrumrechtse oppositiepartijen, kritisch tegenover het rekeningrijden, hebben al aangekondigd dat ze tijdens het referendum ook de mening van de veertien grensgemeenten willen meetellen, waar de inwoners duidelijk minder enthousiast zijn dan in de binnenstad.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).