De Kilometer Heffing

Sat 18-Sep-21
23:56:21

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


ANWB verliest na 110 jaar recht op bewegwijzering

Datum: Fri 27 January 2006

Door: Onze verslaggever Pieter Klok

De vorige minister van Verkeer en Waterstaat, Tineke Netelenbos besloot het monopolie eind 2000 te breken. Volgens de ANWB ergerde ze zich aan het voortdurende verzet van de automobilistenclub tegen het rekeningrijden en besloot ze de bewegwijzering voortaan in concurrentie aan te besteden. Het contract voor onbetaalde tijd, dat de ANWB en het ministerie in 1984 hadden gesloten, werd ontbonden.

Acht Nederlandse bedrijven, waaronder de ANWB, hebben een offerte bij het ministerie ingediend. Deskundigen vonden die van Tebodin de beste.

De automobilist zal er weinig van merken. De borden blijven precies hetzelfde, alleen het ANWB-logootje zal in de loop der jaren verdwijnen. In plaats daarvan komt het Rijkswaterstaatlogo op de borden te staan.

De ANWB, met 3,8 miljoen leden de grootste vereniging van Nederland, reageert zeer teleurgesteld. 'Het is pijnlijk', zegt een woordvoerder. De organisatie heeft tien mensen in dienst om de bewegwijzering langs de rijkswegen te ontwerpen. Het is nog niet duidelijk of deze medewerkers kunnen aanblijven.

De ANWB blijft overigens de bewegwijzering ontwerpen voor provincies en gemeenten. 'We hebben geen signalen gekregen dat ook zij de bewegwijzering gaan aanbesteden', zegt een woordvoerder. In 2002 verdiende de ANWB 22,7 miljoen euro met de aanleg van bewegwijzering. Dat is 3,6 procent van de totale omzet van 636 miljoen euro.

Tebodin krijgt een contract met een looptijd van drie jaar, met de mogelijkheid om het twee keer met een jaar te verlengen. Voor het maken van een bewegwijzeringsplan krijgt het ingenieursbureau 547 duizend euro. Daarbovenop komen de kosten voor het plaatsen van nieuwe en de vervanging van oude borden. De ANWB kreeg jaarlijks zo'n 7,5 miljoen euro van het rijk. Het contract met Tebodin is kleiner omdat Rijkswaterstaat heeft besloten het onderhoud van de borden voortaan in eigen hand te houden.

Tebodin is een consultancy- en ingenieursbureau dat projecten uitvoert in de hele wereld. Het heeft 2300 werknemers en kantoren in twintig landen. Het werd vijftig jaar geleden opgericht.

Bron: Volkskrant


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).