De Kilometer Heffing

Mon 20-Sep-21
10:24:05

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Hofstra's heffing is een fopspeen

Datum: Tue 10 February 2004

Amsterdam - Volgens Milieudefensie is het plan voor een nieuw stelsel van autobelastingen dat VVD-kamerlid Hofstra vandaag lanceerde, een fopspeen. Het plan leidt de aandacht af van de echte problemen in het autoverkeer. De files en het milieu worden met het plan Hofstra niet geholpen. Maatregelen die veel eenvoudiger zijn en wel effect hebben worden op de achtergrond geplaatst.

Het plan van Hofstra zet duurder maken van auto rijden in de spits in de ijskast. De VVD blijft liever honderden miljoenen euro uitgeven aan extra asfalt om files tegen te gaan, terwijl het klinkklaar duidelijk is dat er veel niet-noodzakelijk autoverkeer in de spits zit. Door rijden in de spits duurder te maken, kan de fileproblematiek worden aangepakt en het autoverkeer worden ingekrompen. Volgens het ministerie van Verkeer & Waterstaat beschikt 35% van de autobestuurders in het woon-werkverkeer over alternatieven. Slechts een op de vijf spits-auto's is gevuld met meer personen dan de autobestuurder. De gemiddelde spits-auto bevat 1,2 personen.

Milieudefensie vindt dat het maar eens afgelopen moet zijn met gepraat over de kilometerheffing alsof dat de enige maatregel is om het autoverkeer te beteugelen. De milieuorganisatie ziet meer in bijvoorbeeld een simpele verhoging van de dieselaccijnzen dan in de ingewikkelde kilometerheffing en pleit voor tolpoortjes rond de grote steden. Verhoging van de dieselaccijnzen pakt ook de kilometervreters aan. En het vermindert de luchtvervuiling en daarmee de ongezonde toestanden langs de snelwegen.

Bron: Milieudefensie


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).