De Kilometer Heffing

Mon 20-Sep-21
09:52:09

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Peijs wil in 2007 kilometerheffing invoeren

Datum: Sat 01 November 2003

DEN HAAG - Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat wil vanaf 2007 geleidelijk een kilometerheffing invoeren. Tegelijkertijd wil ze de automobilist iets teruggeven door eveneens geleidelijk de BPM (de aanschafbelasting op auto's) af te schaffen en de wegenbelasting te verminderen.

Dat zegt Peijs zaterdag in het Algemeen Dagblad. V¢¢r 2007 moeten de files in het land een stuk minder lang zijn door de invoering van 33 nieuwe spitsstroken. Peijs verwacht ook heil van nieuwe tolwegen, te beginnen met de A4 tussen Rotterdam en Delft. Het standpunt van Peijs is opmerkelijk omdat haar partij het CDA vorig jaar april in de Tweede Kamer samen met de VVD nog een plan van toenmalig minister Netelenbos (PvdA) voor de kilometerheffing tegenhield. Over meer betalen in de Randstad en in de spits zegt Peijs nu: "Al was ik er niet voor: het m¢et."

Peijs zegt in het interview dat automobilisten in de toekomst meer gaan betalen naarmate ze meer rijden. "We moeten ophouden opa en oma de vertegenwoordigers te laten subsidiren via de wegenbelasting."

Ze kondigt rigoureuze maatregelen aan. Al vanaf 2007 komt er een zogeheten 'platte kilometerheffing', die even duur is voor iedereen. Dat is een oud VVD-plan, waar het CDA in het verleden niets in zag. Vanaf 2010 moet er dan een heffing komen die variabel is naar tijd en plaats. "De opbrengst daarvan moet wel naar wegen of openbaar vervoer gaan. Beprijzing is nodig, maar daarnaast werken we aan de uitbreiding van bestaande wegen en aan de bouw van nieuwe", aldus Peijs.

Tolwegen zijn voor de minister een deel van de toekomst. Nog deze kabinetsperiode wil ze beginnen met de aanleg van de A4 Midden-Delfland, tussen Rotterdam en Delft. Dit moet een doorgaande tolweg zijn met weinig afslagen.

Belangrijkste tegemoetkoming in de kosten voor de automobilist is de afschaffing van de aankoopbelasting BPM. "Waarom straffen we mensen voor de aanschaf van een auto? Dat is echt een unicum in Europa." Peijs wil de BPM en wegenbelasting in stappen afbouwen. "Anders raak je een tweedehands auto aan de straatstenen niet kwijt. Een nieuwe auto is dan goedkoper dan een gebruikte."

Bron: Nu.Nl


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).