De Kilometer Heffing

Fri 17-Sep-21
06:39:59

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


Kilometerheffing kostte 23 miljoen

Datum: Wed 26 June 2002

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft tot dusver 23 miljoen euro uitgegeven aan de voorbereiding van de invoering van de kilometerheffing in Nederland. Dat heeft demissionair minister Netelenbos van dat departement woensdag in de Tweede Kamer gezegd.

Het project is onlangs stilgelegd nadat duidelijk werd dat het beoogde kabinet van CDA, LPF en VVD de heffing per gereden autokilometer niet wil invoeren. De drie partijen willen ook geen geld uitgeven aan de verdere voorbereiding van de heffing, die later eventueel wel ingevoerd kan worden. Netelenbos hield de fracties voor dat ze desalniettemin de basiswet, die de kilometerheffing mogelijk maakt, best kunnen behandelen met het oog op de toekomst.

Het ministerie had een speciale projectorganisatie in het leven geroepen die de invoering van de belasting per gereden kilometer moest voorbereiden. Het was de bedoeling dat de heffing in 2006 in heel Nederland ingevoerd zou worden. Het aanstaande kabinet heeft hier echter geen trek in en verkiest extra investeringen in verbreding van wegen boven invoering van de zogenoemde beprijzing.

Planbureaus en adviesraden waren tot duver altijd goed te spreken over de heffingsplannen van Netelenbos. Zij beweert dat het de nieuwe coalitie miljarden euro's extra zal kosten als het met extra asfalt de files wil indammen. Verlaging van de benzineprijzen, zoals de formatieonderhandelaars overwegen, doet de files juist met 5 tot 9 procent groeien, zo zegt Netelenbos over de teruggave van het Kwartje van Kok. "Als je er kwartjes af gaat halen, dan is het resultaat nog slechter. Het is maar dat je het weet", sprak ze dreigend richting CDA, LPF en VVD.

Bron: Nieuws.nl


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).