De Kilometer Heffing

Mon 20-Sep-21
10:57:42

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


CDA woedend over uitkeren prijzengeld kilometerheffing

Datum: Tue 11 June 2002

DEN HAAG - Hoewel de omstreden kilometerheffing door de beoogde coalitiepartners CDA, LPF en VVD is afgeschoten, staat PvdA-minister Netelenbos (Verkeer) erop om 200.000 euro uit te keren aan de Willy Wortels die aan haar prijsvraag hebben meegedaan.

Zo'n honderd uitvinders hebben zich de afgelopen maanden bij haar ministerie gemeld met hun kastjes die moeten registeren waar autorijdend Nederland zich bevindt, zodat automobilisten door de fiscus aangeslagen kunnen worden over de gereden kilometers.

De jury, onder voorzitterschap van oud-minister Pieter Winsemius, maakt op 21 juni de uitslag bekend.

Het laten doorgaan van de prijsvraag is opmerkelijk omdat verder alle voorbereidingen voor de invoering van de tolheffing door het ministerie zijn stilgelegd. De winnende inzending zal dan ook hoogst waarschijnlijk linea recta in de prullenbak verdwijnen.

CDA-Kamerlid Camiel Eurlings reageert zeer verontwaardigd: "Niet acceptabel. Het is van de zotte dat er 200.000 euro wordt weggegooid. Het is prima dat de minister de aanbesteding van de mobimeter heeft stilgelegd, maar dan heeft het ook geen enkele zin om zo'n kastje uit te vinden. Er is al genoeg geld verspild aan de prestigieuze beprijzingsprojecten onder Netelenbos. " Eurlings kondigt aan Kamervragen te zullen stellen aan de minister.

CDA, LPF en VVD hebben in hun gesprekken met informateur Donner een dikke streep gezet door de kilometerheffing. Minister Netelenbos heeft daarna nog wel een wanhoopsoffensief ingezet door in een brief aan de onderhandelaars alle voordelen van de heffing en de nadelen van hun 'asfaltplan' op een rijtje te zetten. Die brief is echter terzijde gelegd.

Aanvankelijk zou minister Netelenbos tijdens een speciaal feest de prijzen persoonlijk overhandigen aan de gelukkige winnaars. Maar dat geplande feestje is nu van de baan. "Het wordt geen spektakel", zegt een woordvoerster. De minister zal vermoedelijk ook niet komen opdraven.

Onder de uitvinders is opgelucht gereageerd op het nieuws dat de prijsvraag, ondanks alle politieke commotie, toch gewoon doorgaat. "De marathon was al begonnen en je kunt niet halverwege het finishdoek oprollen en de hekken weghalen", aldus een van de serieuze gegadigden voor de belastingvrije prijzenpot van 200.000 euro. "De kans dat ik wat win is in ieder geval een stuk groter dan een prijs bij de Postcodeloterij."

Volgens de woordvoerster was het niet zo dat het winnende idee ook direct zou worden overgenomen door het ministerie. Dat zou bepaald moeten worden in een speciale aanbesteding, die evenwel ook is stilgelegd.

VVD-Kamerlid Pieter Hofstra, die zich eerder enorm opwond over de geldverspilling van Netelenbos rond het mislukte rekeningrijden, reageert gelaten. Hofstra, een van de kandidaten om het stokje van Netelenbos over te nemen, is blij met het nieuws dat alle voorbereidingen voor de kilometerheffing gestaakt zijn. Het doorgaan van de prijsvraag neemt hij op de koop toe.

Bron: Telegraaf


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).