De Kilometer Heffing

Thu 23-Sep-21
01:54:06

Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).


ANWB tegen plan rekeningrijden in regio Amsterdam

Datum: Thu 16 December 1999

Door: Onze Amsterdamse redactie

AMSTERDAM, De ANWB is tegen het plan van minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) om rekeningrijden in te voeren op de A2 en A4 bij Amsterdam. "Poortjes plaatsen op de A2 en A4 zonder dat de automobilist alternatieven heeft, en met het geld van automobilisten uit de richting Utrecht en Den Haag een tweede Coentunnel aanleggen is niet erg logisch', zegt ANWB-directeur G.van Woerkom.

De ANWB is en blijft volgens hem verklaard tegenstander van het rekeningrijden. Vlak nadat het voorlopige akkoord tussen Netelenbos en bestuurders uit de regio Amsterdam dinsdag bekend werd, verklaarde de ANWB het plan bespreekbaar te vinden. Volgens de bond is dit echter alleen het geval als er sprake is van betaalstroken op de A2 (Utrecht-Amsterdam) en de A4 (Den Haag-Amsterdam).

In het plan van Netelenbos zullen automobilisten die tussen zeven en negen uur 's ochtends op deze snelwegen richting Amsterdam rijden, een bedrag van circa 7 gulden gaan betalen. In ruil daarvoor krijgt de regio Amsterdam extra geld om in de infrastructuur te investeren. In de komende maanden wordt het plan verder uitgewerkt.

ANWB-directeur Van Woerkom wijst er op dat het plan tegen het regeerakkoord is, omdat daarin is afgesproken dat de opbrengst van het rekeningrijden direct zou worden teruggesluisd naar de automobilist. Positief aan het akkoord noemt hij het feit dat Netelenbos nu erkent dat er forse investeringen nodig zijn om Amsterdam bereikbaar te houden.

In Amsterdamse ondernemerskringen is commotie ontstaan over de positieve reactie van de Kamer van Koophandel. De werkgeversorganisatie MKB-Amsterdam voorziet ernstige problemen als het rekeningrijden op de A4 en A2 wordt ingevoerd, met name met het werven en vasthouden van personeel. Ook MKB-Nederland noemt het plan onverteerbaar. VVD-fractievoorzitters uit gemeenten rondom Amsterdam zijn ook verbolgen. Zij vinden dat er sprake is van een PvdA-onderonsje met PvdA-minister Netelenbos.

Bron: NRC Handelsblad


Petities TEGEN de kilometer heffing (tot april 2007).