Ten eerste zijn er enkele regels waar je je aan moet houden. Enkele zijn wettelijk opgelegd, anderen dienen vanuit het fatsoen gevolgd te worden. Dan gaat de rest vrij soepel.
NIET doen
- Denk om je eigen veiligheid. Liever 5 minuten langer wachten met (in een rustig tempo) oversteken dan de weg overrennen.
- Zorg dat je geen verkeersregels overtreed.
- Maak je foto's vanaf een viaduct, ga NIET boven een rijstrook staan. Men kan denken dat je iets naar beneden wilt gooien.
- Doe nooit grof tegen de controlerende ambtenaren. Uit geen beledigingen naar ze. En zij zullen je ook normaal behandelen.
- Ga geen reakties uitlokken.
WEL doen
- Denk om je eigen veiligheid. Liever 5 minuten langer wachten met (in een rustig tempo) oversteken dan de weg overrennen.
- Begin (met de eerste repo's) rustig. De regeltjes komen vanzelf wel.
- Zorg dat je je papieren in orde heb en bij je draagt. Zorg ook dat je eigen voertuig in orde is. Zet anders liever je voertuig op een kilometer afstand, dan dat een ambtenaar vervelend gaat doen wegens ...
- Stel je eerst voor wie je bent en wat je komt doen. De ambtenaren waarderen dit en leggen (met plezier) uit wat zij aan het doen zijn, wat de apparatuur voorstelt, hoe het werkt en hoe de procedure is.
- Geef vooraf kenbaar WAARVAN je foto's wilt maken. Statief, wagen, lokatie, wegverloop. Geef ook aan dat gezichten onherkenbaar gemaakt worden, voordat de fto's gepubliceerd worden (en doe dit ook).
- Laat duidelijk zien (aan de overige verkeersdeelnemers) WAT je wilt gaan doen. Wees open en duidelijk. Hou de kamera eventueel (overdreven) zichtbaar.
- Zorg dat je de foto's in kan leveren bij een betrouwbare internet-site (bijvoorbeeld FlitsService.nl).
- Op een autoweg of snelweg, kan je desnoods rijdend foto's maken. Er is daar immers GEEN wettelijke minimum rijsnelheid.
- Er is alleen een minimum constructie-snelheid van je voertuig (autoweg: feit mR468 - snelweg: feit mR461).
Maar zorg dat je het overige verkeer NIET in gevaar brengt en zorg dat je ook NIET op de vluchtstrook (of berm) terecht komt.
- Kom je op je wandel tocht een bord C1 (rond bord, rode rand, alleen een kaal wit vlak) tegen - Als wandelaar mag je hierlangs. Dit bord geldt alleen voor voertuigen (incl fietsers).
- Of je de discussie met de ambtenaar moet aangaan (over de noodzaak van het flitsen), moet je zelf weten, maar overtuigen doe je hem nooit.
Welke objecten fotograveren
- Radar apparatuur
- Ijkstickers (hierop zijn bekeuringen te winnen)
- De instelling van het apparaat (vanaf welke snelheid gaat deze flitsen? 057/057km/hr? 087/087km/hr? 108/087km/hr).
- Uitlijning van de radar
- De wagen die bij de controle hoort. Ook al wordt de controle vanaf een statief of met een laser gedaan, de wagen hoort bij de controle (ook hierop kunnen bekeuringen gewonnen worden).
En de auto MAG gefotografeerd worden, want deze is mede van uw belastinggeld betaald. En erin (of erbij) is een ambtenaar in openbare dienst. De radarwagen is bijvoorbeeld geen militair object. De Ambtenaar kan u wel mondeling geweigeren om te fotograveren, maar dit is nergens op gebaseerd. Men speculeert op je eventuele volgzaamheid.
Zie deze link.
- Het wegverloop (in beide richtingen).
- Liever 10 foto's te veel gemaakt (die later NIET in de repo voorkomen), dan net die ene foto gemist te hebben. Fotograven van foto-modellen doen dit ook.
Een Repo-Verslag
- Je eigen (nick)naam.
- Datum
- Tijdstip
- Weg (straatnaam of wegnummer Axx of Nxxx)
- Lokatie op de weg (hectometer-paal HMP of Huisnummer)
- Inleidende tekst (geen namen van de BOA's noemen, geen dreigementen en geen beledigingen doen)
- Wegbeschrijving (zoals aantal stroken, maximum toegestane snelheid, belijning, bermen, fietspaden of -stroken)
- Per foto een omschrijvende tekst, plus aandachtpunten.
- Eind conclusie: Kassa of Veiligheid? Terechte controle of niet?
- Heb je een nare ervaring gehad met de betreffende controleur (agent of boa), neem dan eerst enkele dagen rust en begin dan aan een zo journalistiek neutraal mogelijk verslag
|