CJIB

Sat 18-Sep-21 - 12:56:58

<=== Naar de Inhoudsopgave

Motivatie van deze site

Samenvatting: Snelheids-controles. Veiligheid of geldklopperij?

 • Begint u al die snelheids-controles ook al zo zat te worden?
 • Krijgt u ook het idee dat het (wat dat betreft) langzamerhand een politie-staat begint te worden?
 • Wilt u ook (legaal) protesteren tegen al die onzinnige bekeuringen (voor maar 4 km/hr te hard rijden)?

  Diverse oorzaken van een niet-natuurlijke dood
  Vooral in de kop van Noord-Holland (langs de wegen N9 [Alkmaar - Den Helder] en N99 [Den Helder - Den Oever]) werd er gedurende 4 jaar intensief gecontroleerd. De start-datum was 1 januari 2002, de eind datum van dit controle-project was 31 december 2005. Daar ik toen regelmatig over deze wegen reed, zag ik al vaak van te voren de controlewagens geparkerd staan in een parkeervak in de berm. Op een gegeven moment ben ik gaan bijhouden waar ik ze zag staan en met welke auto.

  Ik had ook enkele gesprekken met de personen (de BOA's (en ook minder aardige boa's)) die in de flits-auto zaten. En in die periode stelde ik ook de vraag voor hoeveel ze nu weer aan bekeuringen moesten binnen halen. De gegeven antwoorden varieerden niet zo vaak.

 • We willen de snelheid naar beneden hebben.
 • We doen het voor de veiligheid.

  Tegen dit antwoord "veiligheid" heb ik persoonlijk zelf veel twijfels. Vooral omdat ze toen ook frontaal flitsen (met zichtbaar wit licht), ook al is het donker. Tegen mijn "frontaal flitsen in het donker, dat is veilig", ontving ik zelf het antwoord dat onderzoek uitgewezen heb dat je hierdoor slechts schrikt en dat dat na 2 seconden weer over is. Je zal je maar echtrot schrikken van de flits en daardoor een ruk aan het stuur naar links geven. Een frontale botsing is daardoor niet uit te sluiten. Maar volgens mij vergeten de dames en heren lekker veilig achter hun bureau zo'n mogelijke schrikt-reaktie. Lekker veilig.

  Met zoveel controle is de kans erg groot om door hen geflitst te worden, al is het maar voor 4 km/hr te hard rijden (correctie meegerekend). Om justitie nu duidelijk een stem van protest te laten horen, is de taktiek om altijd bezwaar aan te tekenen. Één methode (de Zekerheidstelling-methode) wordt hier beschreven.


  Bij 1 controle punt (de Mitsubishi-Carisma [32-HV-HZ] op de N99), waarbij de kamera op een statief stond, stond er een mede-automobilist er vlak voor geparkeerd, zodoende werd het zichtveld van deze kamera geblokkeerd. Toen ik terug reed (over de paralelweg langs de N99), was de betreffende agent net zijn radar weer in de auto (Mitsubishi) aan het inladen, c.q. inbouwen (achter de voor-kenteken plaat).
  De Mitsubishi Carisma [32-HV-HZ] met neergeklapte voorkenteken-plaat

  Ik was dus niet de enige die zijn protest laat merken tegen deze intensieve controles. Dat was ook het moment dat ik begonnen ben met foto's te maken van de flits-auto's (inclusief hun kenteken). Ondanks dat ik dit rustig kon doen, kreeg ik altijd wel het bezwaar dat men niet herkenbaar op de foto wilde (dit met het oog op de wet op privacy bij de Wereld Wijde Web-publicatie van de foto's).

  Bij een bepaalde flits-auto (de groene Citroen-Berlino [57-VD-FF] op de N504 in het dorp Schoorldam zelf), waarbij ik mijn auto aan de overzijde parkeerde, om zodoende zijn kenteken te noteren en tegenliggers (met groot licht) wilde gaan waarschuwen, bleek dat je hiervoor bekeurd kan worden (wegens het onnodig voeren van groot licht). Van een andere persoon (die deze discussie ook aanging), blijkt dat je dan onnodig seint, omdat er geen gevaarlijke situatie aanwezig is. Mijn redenatie luidde: jullie controleren de snelheid voor de veiligheid - dus er heerst een onveilige (dus een gevaarlijke) situatie - ik mag dus seinen naar tegenliggers. Dit maakte weinig indruk.

  Bij een massale verkeers-controle op de A7 (Den Oever, Amsterdam, bij de afslag wieringerwerf), besloot ik ook om alle kentekens van hun voertuigen te noteren. Hierbij kwamen er 4 heren agenten tegelijk naar mij toe en begonnen een discussie waarom ik dit vooral niet moest doen. Ik liet hun ook duidelijk merken dat ik al die controles in de kop van Noord-Holland zat begin te worden. Uiteindelijk bleek dat er geen wettelijke reden bestond om mij dit te verbieden. Maar door deze controle besloot ik wel om mijn gegevens hier te publiseren. In een brief naar de Officier van Justitie, te Alkmaar, wil ik weten of zij ook enkele snelweg-verkeersregels goed in acht genomen hebben. Achteraf vond ik het zonde dat ik toen geen foto-camera bij me had, dat had me vast een aantal interessante foto's opgeleverd. <Unsmile> (De Reportage hiervan)

  Bij een tweede algemene controle op dezelfde lokatie heb ik zelf diverse foto's gemaakt (De Reportage hiervan).

  Bij een volgende snelheids-controle, waarbij ik het niet kon nalaten om weer even te stoppen in het zelfde parkeervak als de controle-auto en de mijne vlak voor de zijne te zetten, kreeg ik te horen dat je fijn mee naar het bureau mag komen, omdat ik de controle zou belemmeren. Naar welk bureau kon hij niet vertellen, wel dat er een process-verbaal opgemaakt zou worden. Mij werd gesommeerd om mijn auto minstens 10 meter voor de zijne te zetten. Toen ik dat toch maar gedaan had, kreeg ik de vraag voor welke instantie ik er was, terwijl ik er toch echt op persoonlijke titel was.

  Een snelheids-controle daarna, toen ik weer mijn auto voor de controle-auto plaatste (nu wat meer afstand er tussenhoudend), kon ik de Seat fotograveren. Hierbij werd ik (echt heel vriendelijk) uitgenodigd om in de auto zelf plaats te nemen en kreeg ik uitleg over de apparatuur en de controle-procedure. Daar kwam ik veel van te weten.

  En zo volgden er meer foto's en reportages van mij, keurig opgenoemd in een lange repo lijst. Ook de voertuigen van NHN (Noord-Holland Noord) en staan in een lijst.

  Het is mij wel opgevallen dat de BOA's (de controleurs) in het algemeen erg vriendelijk reageren. Hoewel, er zijn er altijd wel enkelen in een regio die driftig protesteren, ondanks de vele uitspraken op het foto's maken van de controles.


  Net als velen anderen, ben ik van mening dan men de automobilist controleert om nog meer geld uit te melken. Hoe meer verhalen ik hierover lees en hoor, hoe meer ik hier van overtuigt raakt. Het aantal snelheidsbekeuringen (en binnen gehaalde bedrag) wordt niet voor niets genoemd op de rijksbegroting. Tevens zijn de prestatie-kontrakten er ook niet voor niets (waarbij het aantal te maken bekeuringen geheim blijft voor zovel de controleur, als de burger).

  Wat u van deze tegen-akties vindt, doet er voor mij niet veel toe.
  Bent u het ermee eens, prima, uitstekend zelfs.
  Vindt u dat ik door draaf, dan vind ik dat ook prima.
  ... ... ... Maar, profiteer ook dan van deze kennis.

 • <=== Naar de Inhoudsopgave