CJIB

Thu 28-Mar-24 - 09:51:21

<=== Naar de Inhoudsopgave

Frontaal Flitsen

Samenvatting: Frontaal geflits worden op de N99 en een weigerachtige motor-agent

Door: Egeltjes
Datum: Maandag 13 januari 2003
Tijdstip: 20:30hr
Plaats: N99, Zuidzijde, hmp 17.8 (vlak bij Den Oever)

Noot vooraf: Dit is een reportage. Deze tekst is absoluut NIET bedoeld om na te trappen naar de betreffende motor-agent.

Geen bijzondere foto's (maar wel een foto van een burger-motor van de politie), wel een spectaculair verhaal.

Ik was op de terugweg naar huis en ik kwam vanaf de A7 (Purmerend). Het was donker en er reed weinig verkeer.

Door de vele controles de week ervoor (3 dagen achter elkaar een flits-wagen gezien langs de N9 in drie dagen tijd), vond ik het niet vreemd als ze deze avond hier ook zouden controleren. Vanaf Den Oever reed ik al tegen de maximaal toegestane snelheid van 80km/hr. Totdat ik ingehaald werd door een busje van Nuon (bekend elektra leverancier :D ). Deze reed duidelijk een stuk harder dan 86km/hr, dus ik reed daar weer achteraan, echter op zo'n 100meter afstand. Dit busje zou mijn mijnenveger zijn voor deze weg. hehehehehe.

Op een gegeven moment, een flits. Frontaal.

Ik in de remmen, met geluid. Want, ook al zeggen de onderzoeken van TNO dat zo'n flits van 1/10.000seconde (dit is 0.1 milliseconde, een filmpjevan 400ASA, die men standaard gebruikt, heeft volgens mij meer belichtingstijd nodig) niet schadelijk is, niet verblindend is en vooral de veiligheid niet in gevaar brengt, je schrikt op zo'n moment behoorlijk. Vooral als je ogen gewend zijn aan het duister (dit kwam door een gebrek aan tegenliggers) en je ook nog half de bermen aan het afturen bent.

Ongeveer een kilometer verderop was er gelegenheid om te keren. Daarna heb ik mijn wagen in het zelfde parkeervak geparkeerd.

Eerst heb ik enkele gegevens opgeschreven. Dit was de grijze Mitsubishi Carisma 1.9 DI-D met kenteken 32-HV-HZ. Een bekende in de kop van Noord-Holland.

Een verklaring voor artikel 5?.

Vervolgens ben ik uitgestapt en ben naar de rechterportier van de Mitsubishi gestapt. De dienstdoende agente draaide het raampje half-open. Ik zei: "Ik wil graag de verklaring zien, waarop staat dat jullie het verkeer in gevaar mogen brengen door frontaal te flitsen in het donker." Een duidelijke vraag, lijkt mij.

Zij vroeg wat ik bedoelde, waarna ik vroeg of ze het remmende slip-geluid niet gehoord had en ik legde uit dat ik dat was geweest en dat ik schrok van de flits. Zij vertelde mij dat het busje voor mij geflitst was en niet ik. Ik reed op dat moment 70km/hr, vertelde ze.

Nadat deze discussie enigzins getemperd was, kon ik de ijk-stickers zien (laatst geijkt in december 2002). Ze vroeg zelfs wie ik was, waarna ik mijn FlitsService kaartje uit mijn binnenzak haalde en aan haar overhandigde (zie foto bij mijn reportage van 23 september 2002, N504 te Schoorldam, "Flits-auto is ook VROS?"). Ik vroeg zelfs of ze mijn rijbewijs of passport nog wilde zien, maar dat was niet nodig.

Ik mocht van haar enkele foto's maken van de apparatuur. Hier beging ik de blunder door alvast in feestvreugde vast te stellen dat de datum veruit verlopen was. Helaas zat ik er een jaar naast en was de apparatuur de maand ervoor geijkt. Zij wees mij hier (terecht) op, waarna ik dit toegaf. :(

Nu is ook het geval dat ik onder mijn derde remlicht een blauw kitt-scannertje heb hangen, die ik aan en uit kan schakelen (juist, "feestverlichting"). Deze moet door mijn jas, bij het uitstappen aangeschakeld zijn, dus deze ging vrolijk heen en weer. Dit had ik pas door toen de agente mij er op dit moment op wees en dat het verboden was om die aan te hebben.

Ik hiertegen in met het antwoord dat dat (toch?) alleen verboden was als ik op de openbare weg aan het rijden ben. Plus, zo zei ik, hij stond niet aan toen ik de parkeer-haven opreed. Dit had zij niet gezien. Ik zei zelfs dat ze er desnoods een bekeuring voor mocht uitschrijven. Maar hier had zij geen zin in.

Een motor-agent erbij.

Ook gaf de agente mij te kennen dat ik te dicht op de Mitsubishi geparkeerd stond. Okee, ik kon dit wel inzien, tenslotte is het in het donker via de spiegels moeilijk in te schatten hoever 10 meter is. Echter, toen ik naar mijn auto wilde lopen om deze wat meer naar voren te rijden, kwam er een motor-rijder aan. Zij vertelde dat deze vast voor mij kwam. De motor werd geparkeerd vlak achter de Mitsubishi. En het eerste was de motor-rijder aan mij vroeg, was wat ik hier kwam doen. Dus ik weer dat ik de verklaring wilde zien van ... De motor-rijder bleek een agent te wezen.

Ook deze agent wees mij op de blauwe kitt-scanner, die nog steeds vrolijk heen-en-weer ging en dat zulks verboden was te voeren. Ik weer over het rijden op de openbare weg en dat ik hem aan en uit kan schakelen. Ook tegen hem zei ik dat hij er desnoods een bekeuring voor mocht uitschrijven en dat we dat dan later weer met Justitie zouden gaan uitvechten. Hier had ook hij geen zin in.

Vervolgens begon deze agent dat ik zijn collega aan het lastig vallen was en dat ik te dichtbij geparkeerd stond. Ik antwoordde dat zij mij daar ook op wees en dat ik nog geen gelegenheid had om hem een stukje verderop te zetten. De agente bevestigde dit.

Ik vroeg nog of ik nog enkele foto's mocht maken van deze openbare voertuigen. Maar de motor-agent verboodt mij dat. Met als argument dat hij toch ook geen foto's van mij maakt. Mijn gebaar dat hij dat best mocht doen, maakte weinig indruk op hem. :(

Geen identificatie, geen naam.

De motor-agent verorderde mij toen dat ik moest wegwezen. Nou, toen kwam de bekende (artikel 2) discussie.
Ik: "Ik wil uw naam weten."
Hij verorderde mij nogmaals dat ik moest vertrekken.
Ik zei dat ik nog steeds zijn naam wilde weten en ik wees hem op artikel 2 van de ambstinstructie voor de politie. De verwijzing naar dit artikel-nummer ik op de achterkant van mijn FlitsService-kaart staan. :D
Hij zei tenslotte dat ik nu binnen 5 minuten moest maken dat ik wegkwam.
Ik draaide mij om en riep: "5 minuten heh?"

Ik liep linksom om de Mitsubishi heen en heb een foto gemaakt van het kenteken van zijn motor-voertuig. In de flits kon ik de eerste letters [MY] goed onderscheiden (en onthouden). Zo had ik toch nog enige vorm van zijn identificatie. Daarna ben ik naar mijn eigen auto toegewandeld. Ik ben ingestapt, ik heb nog enkele gegevens genoteerd, mijn Kitt-scanner uitgezet en ik ben vertrokken.

Na verderop weer gekeerd te hebben, reed ik weer langs ze en zat hij bij haar in de auto. Ik ben naar mijn woonplaats Den Helder toegegaan en ben meteen doorgereden naar het politie-bureau om een klacht over deze motor-agent in te dienen.

De wachter daar vertelde me dat het deze avond erg druk geweest was en hij adviseerde mij (echt heel erg vriendelijk) om het 1 en ander op papier te zetten en de volgende dag terug te komen. Dit heb ik dus gedaan.

Op gesprek bij het regio-hoofd.

Twee dagen later (de donderdag) zag ik op de N9 (hmp94.2 om 17:45hr) weer een flits-controle. De agent in de Ford-Mondeo aldaar vroeg mij of ik dat blauwe lichtje al weggehaald had. Het voorval op de N99 was zeker ter sprake geweest binnen het team.

Tevens was ik die dag gebeld door het regio-hoofd van het Spee-team in de kop van Noord-Holland. Hij wilde graag met mij van gedachten wisselen over dit voorval. Dezelfde avond ben ik langs gegaan.

We hadden een vriendelijk gesprek. Hij vertelde mij dat de betreffende motor-agent in burger was en op een burger-motor rond reed. Tevens was hij aangesproken op zijn gedrag. Het regio-hoofd vertelde dat elke agent zich behoort te identificeren, als men erom vraagt (precies zoals artikel 2 voorschrijft).

Hij kende Asterix, als wel FlitsService en de TufTufClub. Maar met de laatste doet hij geen zaken.

Hij vertelde ook het volgende. Sinds kort hadden ze nieuwe leden in het team en zij moeten nog enigzins wennen aan hun functie en wat er onderweg voor volk langs kan komen. Ik had het ongeluk dat ik zo'n nieuw lid aantrof en dat zij de motor-agent erbij geroepen had. Dit verklaart (achteraf gesproken) ook zoals het voorgaande gelopen was.

Na dit gesprek kreeg ik nog een rondleiding langs de Spee-kamer, alwaar de Flits-agenten hun administratie bijwerken en door de politie-garage van het bureau. En daar stonden ze de twee burger-motoren. De groene Honda en een grijze. Ik heb wel beide kentekens gezien, maar niet onthouden. Ik liet ook de opmerking vallen dat ik nu mooi enkele foto's van de motoren kon maken, maar dat wees hij af. Aan de andere kant zou dat ook de sport bederven om ze onderweg te kunnen fotograveren. :D

Het regio-hoofd legde ook uit waar zo'n onopvallende motor aan te herkennen is. De benodigde antennes, de brede achterkoffers, maar vooral aan het weggewerkte bord "STOP POLITIE" in de rechterzijkant.

De motoren worden vooral gebruikt om de gevallen aan te kunnen houden die meer dan 50km/hr te hard rijden (ze bevatten een geijkte snelheidsmeter). Tevens bevat elk voertuig (motor en auto) een GPS-systeem, waarmee men op het bureau kan achterhalen waar de voertuigen rijden. Tevens hebben de voertuigen een nood-knop, waarna de benodigde assistentie zal komen. In mijn geval was deze knop niet gebruikt, want anders was alles wel heel anders verlopen.

januari 2003


Afspraak.

Zelfs in April (2003) wordt ik nog aangesproken op een afspraak die ik toen met het regio-hoofd gemaakt had, namelijk dat ik ze voorlopig niet meer zou benaderen in het donker.
  • Nu is de vraag: "Hoe lang duurt voorlopig?" 2 maanden???
  • "Wanneer is het donker?" Om 17:00hr 's middags in april terwijl de zon nog niet onder is? en het bovendien ook nog zomertijd is?

    12 april 2003

  • <=== Naar de Inhoudsopgave