CJIB

Sat 18-Sep-21 - 11:45:56

<=== Naar de Inhoudsopgave

Fiscus mag niet meer flitsen

Bron: http://www.telegraaf.nl/dft/geld/26442516/___Fiscus_mag_niet_meer_flitsen___.html
Samenvatting: De belastingdienst mag u helemaal niet flitsen.

19-aug-2016 15:02hr, door Ariane Kleijwegt

Advocaat-generaal deelt gevoelige tik uit

Amsterdam - Een baanbrekende uitspraak van de advocaat-generaal. De Belastingdienst mag niet meer op grote schaal foto’s op snelwegen maken en opslaan ter controle van rittenregistraties voor de bijtellingsregeling. Dat is in strijd met privacywetgeving.

Volgens de advocaat-generaal heeft de Belastingdienst "geen bevoegdheid" voor deze "inbreuk op de persoonlijke levenssfeer".

Weliswaar gaat het nu nog om een advies, maar als de Hoge Raad dit standpunt volgt kan het "aanzienlijke gevolgen hebben voor de betreffende handelwijze van de fiscus", denkt belastingadviseur Arjo van Eijsden van EY.

Advocaat Guido de Bont, die de zaak aanspande namens zijn cliënt, verwacht dat het advies "miljoenen Nederlanders raakt die dagelijks worden geconfronteerd met deze foto’s."

De Bont vocht een naheffing van de fiscus aan voor een belanghebbende die zich met de foto’s geconfronteerd zag in een discussie over de juistheid van zijn rittenadministratie. Zakelijke rijders die hun auto van de zaak voor minder dan 500 km per jaar privé gebruiken, hoeven geen extra belasting te betalen in de vorm van bijtelling.

Probleem met de camerabeelden is dat ze een "zeer gedetailleerd inzicht geven in het verplaatsingsgedrag van automobilisten", zegt De Bont.

De Belastingdienst wil inhoudelijk nog niet reageren. "Wij wachten de uitspraak van de Hoge Raad af", aldus een woordvoerder.

<=== Naar de Inhoudsopgave