A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

Provincie Noord-Holland verklaart Kom A7 bij Purmerend tot landelijk gebied: Vrienden van het Beusebos hopen op streep door plan voor Van der Valk-hotel

Datum: Sat 31 October 2020

Bron: Noord Hollands Dagblad - Door: Robert Jan van der Woud

De provincie Noord-Holland heeft de Kom van de A7 bij Purmerend tot 'landelijk gebied' verklaard. Tot vreugde van de Stichting Vrienden van het Beusebos, die hoopt dat daarmee een streep wordt gezet door de plannen voor een hotel op die plek.

In het kader van de nieuwe Omgevingswet, die regels stelt aan ontwikkelingen op het gebied van ruimtelijke ordening, heeft het provinciebestuur de kaart van Noord-Holland onder de loep genomen. Dat betekent grenzen trekken waar bepaalde ontwikkelingen wel zijn toegestaan en waar er strengere regels gelden. De kom van de A7 - waar zich de afgelopen tientallen jaren natuurgebied Beusebos heeft gevormd - valt daarmee onder de noemer 'landelijk gebied'. En daarvoor gelden strengere regels.

"Er kan dus niet zomaar gebouwd worden in het Beusebos", juicht Bart Creemer van de stichting Vrienden van het Beusebos. "Het gaat nu een enorme uitdaging worden voor de gemeente Purmerend om toestemming te krijgen hier een Van der Valk-hotel te realiseren." Dat plan staat hoog op het wensenlijstje van het college. De Vrienden strijden daar al jaren tegen omdat ze het gebied groen willen houden.

Purmerend heeft nog geprobeerd om de provincie op andere gedachten te brengen. De gemeente ziet de kom als onderdeel van het 'bestaand stedelijk gebied' en daarin zijn ontwikkelingen als de bouw van een hotel wel toegestaan. Dat is in lijn met landelijke bepalingen, maar de provincie ziet het groengebied toch als landelijk gebied. "In landelijk gebied kunnen uiteraard functies voorkomen die ook in andere gebieden te vinden zijn."


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]