A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

Kilometerslange file A9 door storing Alkmaarse Leeghwaterbrug; kerende automobilisten zorgen voor chaos

Datum: Wed 06 May 2020

Bron: Noord Hollands Dagblad - Door: Onze verslaggevers

Alkmaar - Door een technische storing bij de Leeghwaterbrug in Alkmaar is woensdagmiddag een kilometerslange file op de A9 richting Heerhugowaard ontstaan.

Uit ergernis over het lange wachten besloten sommige automobilisten op de weg nabij het AZ-stadion te keren. Dit leidde tot chaotische taferelen. De file was zo'n vier kilometer lang.

Uitzetting

Uit onderzoek bleek dat een van de twee brugdelen in de N242 van Alkmaar richting Heerhugowaard niet goed genoeg dicht ging. Oorzaak hiervan was uitzetting door warmte.

De storing bij de Leeghwaterbrug, die onlangs voor ruim achttien miljoen euro is vernieuwd en gerenoveerd, ontstond rond kwart over twee en duurde tot na vieren.

Materialen

"Of dit komt doordat sprake is van nieuwe materialen, is niet te zeggen", aldus woordvoerster Selina Douma van de provincie Noord-Holland, eigenaar en beheerder van de brug.

Uitzetting van bruggen door warmte is een vaker voorkomend fenomeen, dat onder meer ook op de Afsluitdijk regelmatig voor opstoppingen zorgt.

De provincie heeft bij de Leeghwaterbrug maatregelen getroffen. Douma: "Er is gezorgd voor meer speling. De situatie is opgelost."

Gekoeld

Of er met warmere dagen in het vooruitzicht vaker problemen te verwachten zijn, durft zij niet te zeggen. "Een oplossing kan zijn dat er boven bepaalde temperaturen met water wordt gekoeld. Hopelijk is dat niet nodig en volstaat deze ingreep."


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]