A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

Het is zover: vanaf vandaag is de maximumsnelheid overal 100 km/h

Datum: Mon 16 March 2020

Bron: AutoVisie - Door: Sjors ten Tije

Vanaf vandaag gaat de nieuwe snelheidsregel officieel op elke snelweg van ons land in. Tussen 06.00 en 19.00 is de maximumsnelheid 100 km/h.

Rijkswaterstaat begon vorige week al met het plaatsen van nieuwe borden langs de snelwegen. De nieuwe snelheidsregel gold al op plekken waar de nieuwe borden zichtbaar waren gemaakt. Op andere plekken waren borden nog afgeschermd met plastic, waardoor de nieuwe maximumsnelheid nog niet van toepassing was.

Maar vanaf vandaag, 16 maart 2020, bedraagt overdag in heel Nederland de maximumsnelheid 100 km/h. Na 19.00 blijft de maximumsnelheid echter gelijk aan de snelheid zoals hij was. Dat betekent dat er dan op meer dan 60% van de wegen gewoon 130 km/h mag worden gereden.

Files

De nieuwe regel gaat in op een vreemde dag voor ons land en de wereld. Het coronavirus houdt het dagelijkse leven in zijn greep en dat is te merken op de weg. Waar er op een normale maandagochtend zon 400 kilometer files staat, kwam de teller vanochtend niet boven de 4 kilometer uit. Oorzaken waren aanrijdingen of klapbanden van vrachtwagens. Daarom gaat het waarschijnlijk ook even duren voordat we de effecten van deze nieuwe snelheidsmaatregel ondervinden.

In totaal heft Rijkswaterstaat zon 4000 borden moeten aanpassen of bijplaatsen. Die klus was het grootst in Limburg en Noord-Brabant, waar 2000 borden zijn geplaatst of aangepast. In Zeeland was het makkelijk: daar ging het maar om ongeveer 60 borden. De hele operatie heeft tot nu toe zon 19 miljoen euro gekost.

RIVM

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft vorig jaar al berekend dat een verlaging van de maximumsnelheid naar 100 km/h de stikstofuitstoot precies genoeg verlaagt om de bouw weer van start te laten gaan. Maar dit geldt alleen voor de korte termijn. Op lange termijn zijn er meer maatregelen nodig om een nieuwe stikstofcrisis te voorkomen.


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]