A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

In slakkengang over de snelweg vanaf maandag. Overal 100 km/u overdag

Datum: Sat 14 March 2020

Bron: Noord Hollands Dagblad - Door: Frans van den Berg

TEGELEN - Productie van 100 kilometerborden bij AGMI Traffic BV. De verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen naar 100 kilometer per uur begint op 13 maart.

Op veel plaatsen staan dubbele borden: voor overdag en voor de avond en nacht. Honderd overdag en daar buiten 130 kilometer per uur.

In slakkengang over de snelweg. Zo zal het voor automobilisten voelen die vanaf maandag geen 130 maar nog slechts 100 kilometer per uur mogen rijden.

Of hebben we massaal lak aan de nieuwe limiet, zeker wanneer de politie toch geen extra controles zal uitvoeren? In dat geval komt de woningbouw alsnog in gevaar.

Het is een mega-operatie die momenteel gaande is. Maar liefst vierduizend borden worden aangepast of bijgeplaatst. Op trajecten waar de afgelopen dagen al de nieuwe borden zijn onthuld, geldt die nieuwe maximum snelheid al. Vanaf maandagochtend is in heel Nederland honderd de limiet.

De verlaging was een nederlaag voor met name de VVD. Die autopartij had zich de laatste jaren juist hard gemaakt om op zoveel mogelijk snelwegen 130 in te voeren. "Liever iets minder hard rijden, dan dat bouwvakkers werkloos thuis zitten", was de verdediging van de VVD bij het stikstofbesluit. Daarbij wist de partij nog wel voor elkaar te krijgen dat in de avonduren en nacht weer gewoon het gas diep mag worden ingedrukt.

Opstandig

Zo makkelijk als de VVD zich overgaf, zo opstandig lijken veel automobilisten. Bij het onlinepanel van Regiopeil liet in november nog 84 procent weten zich aan de nieuwe limiet te houden. Maar uit een recente peiling van EenVandaag bleek dat 46 procent zich niets zou aantrekken van de nieuwe borden. Gedrag dat wordt aangewakkerd nadat de politie had laten weten geen capaciteit te hebben voor extra snelheidscontroles.

Hoogleraar transport Bert van Wee aan de TU Delft ziet dan op termijn een nieuw probleem. "Hoewel het effect van de snelheidsverlaging op de stikstofuitstoot heel gering is, was het wel de juridische basis om weer te kunnen bouwen. Wanneer de stikstofuitstoot onvoldoende afneemt, ontstaan er alsnog juridische problemen rond de bouw van woningen."

Het opstandige gedrag van veel automobilisten komt volgens Dick de Waard, hoogleraar Verkeerspsychologie en mobiliteitsbehoud aan de Rijksuniversiteit Groningen, doordat iets wordt afgepakt. "Dat is frustrerend. De VVD had ze eerst 130 beloofd en nu gaan ze terug naar 100. Een slakkengangetje in de ogen van veel mensen. Maar dertig jaar geleden was dat de normale maximum snelheid op de snelwegen. In de tussentijd zijn auto's veel comfortabeler geworden en kan je er makkelijker hard mee rijden. Snelwegen zijn veiliger gemaakt door ze breder te maken en door vangrails en middengeleider. "

Slakkengang

Ook verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen benadrukt dat de meeste wegen en auto's geschikt zijn om harder dan honderd te rijden. "Wanneer je vroeger met een Kever honderd haalde, schudde de hele wagen. Nu zoef je over de weg. Als je dan van Utrecht naar Friesland over een rustige snelweg rijdt met honderd kilometer per uur, dan heb je het gevoel met een slakkengang te gaan."

De verkeerspsycholoog verwacht geen rustiger verkeersbeeld vanaf maandag. "Ik ben niet erg optimistisch. De politie heeft al aangegeven geen capaciteit te hebben voor extra controles, zodat de handhaving een probleem is. Daarnaast zijn we een gehaast volkje. Hoe kan je dan denken dat mensen dat massaal gaan doen. Dat we opeens allemaal heel braaf zijn en in plaats van 130 opeens 100 rijden?"

Op de snelweg zijn er nu ook al types die met hoge snelheid je inhalen. "Dat wordt straks erger. Bepaalde mensen hebben het gevoel dat ze door de snelheidsverlaging veel tijd zijn verloren, wat erg meevalt, maar dat willen ze dan elders weer compenseren zoals op de provinciale wegen of in de stad", heeft Tertoolen zelf ervaren. "Van de week ben ik zelf bijna van een landweggetje gedrukt door zo'n opgefokt type."

Hoogleraar De Waard verwacht een rustiger verkeersbeeld wanneer iedereen zich aan de snelheid zou houden. "Het wordt makkelijker om in en uit te voegen, in te halen en er zijn minder onderlinge snelheidsverschillen. Rustiger is veiliger en dus minder ongevallen."

Zijn collega Van Wee van de TU Delft beaamt dat. "Iedere kilometer per uur erbij, betekent drie tot vier procent meer dodelijke ongevallen. 130 kilometer per uur is echt gevaarlijk en honderd dus veiliger."

Ongevallen

Van Wee gelooft overigens niet dat iedereen straks de nieuwe snelheidslimiet gaat negeren. "Er zijn ook grote groepen die zich er wel aan houden. Voor een rustig verkeersbeeld is trajectcontrole het mooiste. Dat kan je op meer snelwegen doen, maar de kosten zijn hoog. Dan kan je dat geld beter gebruiken voor controles op provinciale en lokale wegen. Daar zie je veel zware ongevallen."

De Groningse hoogleraar De Waard hoopt dat er de eerste maanden alsnog extra politiecontroles komen. "Voor een rustig wegbeeld is trajectcontrole het beste. Het nadeel van radarcontroles is dat automobilisten daar opeens afremmen en daarna weer vol gas doorrijden. Trajectcontrole is het eerlijkst omdat over het hele traject de gemiddelde snelheid wordt gemeten. Je mag dus wel harder als je wilt inhalen, maar daarna moet je rustiger rijden. Op die trajecten waar je 100 in plaats van 130 mag rijden verwacht ik dat de wegcapaciteit beter wordt gebruikt: de onderlinge afstand tussen de auto's is kleiner en daarmee wordt de capaciteit van de weg groter."

Trajectcontroles heb je onder andere op de A4 van Schiphol naar Den Haag en op de A2 van Amsterdam naar Utrecht. Bij Schiphol zelfs vijf banen in iedere rijrichting waar je nu 130 kan rijden, mits er geen file staat. Op de A2 is het overdag nu al 100 en ook daar ontstaan in de spits regelmatig files. Juist wanneer het rustig is op die brede wegen, voelt een snelheidslimiet van honderd heel vreemd aan. Niet voor niets heeft de VVD dan ook als compromis voor elkaar gekregen dat in de avond en nacht wel hard mag worden gereden. Dan maakt het even niet uit dat er meer stikstof wordt uitgestoten.

Controle

De landelijke politie wil overigens meteen het beeld bijstellen alsof straks onbeperkt hard kan worden gereden. "Op Europese schaal is de handhaving in Nederland al erg groot. We hebben flitspalen, trajectcontrole en mobiele teams. Op veel plaatsen wordt gecontroleerd en dat is ook vanaf maandag het geval. We blijven daarmee doorgaan. Extra veel controles zijn niet mogelijk", laat de woordvoerster weten.

Hoe kan het dan dat automobilisten in Zweden en de Verenigde Staten het wel normaal vinden om niet harder dan 90 of 105 kilometer per uur te rijden? Tertoolen: "In de VS houdt echt niet iedereen zich aan de maximum snelheid. Rond de grote steden zie je ook mensen die haast hebben. Maar inderdaad is in algemene zin het verkeersbeeld wel rustiger. Het is ook wat mensen gewend zijn en of ze bang zijn voor bekeuringen. In de VS is de politie sowieso strenger. Wanneer je daar al een stopbord negeert en de politie ziet dat, dan ben je de Sjaak."

Begrenzer

In het drukke Nederland zal het in de toekomst makkelijker worden om bestuurders aan de limiet te houden. Vanaf juli 2022 moeten nieuwe auto's in Europa zijn voorzien van het zogeheten ISA-systeem, Intelligent Speed Assistance. Daarbij gaat de auto niet automatisch afremmen, maar wordt het motorvermogen aangepast aan de maximum snelheid op die weg. De bestuurder kan overigens wel extra gas geven om te kunnen inhalen, maar daarna verschijnen waarschuwingssignalen op het dashboard.

Navigatiesystemen als TomTom doen dat ook al, al is die waarschuwing minder dwingend. Pas wanneer alle auto's zijn voorzien van het ISA-systeem zal het rijgedrag verbeteren. Dat kan nog wel even gaan duren. Tegen die tijd rijdt iedereen ook elektrisch en speelt het stikstofprobleem niet meer. Samen met anti-botsingsystemen kan dan vast weer de maximum snelheid worden verhoogd


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]