A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7


Het wordt gevaarlijker op de weg dan met 130

Datum: Mon 02 March 2020

Bron: Telegraaf - Door: Een onzer verslaggevers

Utrecht - Het lijkt misschien dat je met 100 km/u een veiliger verkeersregime krijgt omdat er minder hard gereden wordt, maar dat is schijn. De ergernis van weggebruikers zal alleen maar toenemen op de snelweg en daarmee ook het huftergedrag, voorspelt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen.

Verkeerspsycholoog: langzamer niet veiliger

Hij denkt ook niet dat automobilisten hun snelheid zullen gaan aanpassen. "Dat doen ze nu ook al niet. Ja, alleen op de snelwegen met trajectcontrole zie je een gedragsverandering, omdat men weet dat de pakkans daar 100% is. Maar op de andere wegen weet je dat de kans op een boete minimaal is. Zeker met de Flitsmeister-app aan..."

"Het bumperkleven zal toenemen"

"Maar de frustratie zal hoe dan ook ontstaan tussen de weggebruikers, want er zijn er natuurlijk ook bij die zich keurig netjes aan de regels houden en altijd een veilige marge inbouwen. Maar wat denk je dat er gebeurt als iemand 98 km/u rijdt. Dan gaan andere automobilisten inhalen met honderd op de teller. Nou ik verzeker je, dat duurt lang en veroorzaakt veel hinder en opstoppingen. Het bumperkleven neemt daardoor toe en ik vrees dat het gevaarlijker wordt op de snelweg dan met 130 km/u."

Nu nog afgeplakt, maar over twee weken de realiteit: ook op de A7 langzamer rijden. Of mensen zich eraan gaan houden, betwijfelt menig deskundige.

Koos Spee, voormalig landelijk verkeersofficier van justitie en momenteel raadsadviseur van het college van procureurs-generaal.

Ook voormalig verkeersofficier Koos Spee hekelt de maatregel. "Het levert alleen een enorme bordenjungle op, maar verder zet het geen zoden aan de dijk. Het werkt gewoon niet die lappendeken van allemaal verschillende snelheden. Overdag 100 en 's nachts op de meeste wegen weer 130 en op andere 120. Als weggebruiker zie je gewoon door de bomen het bos niet meer."

"Maar dat is niets nieuws", poneert Spee, die in zijn boek Een flitsende carrière al pleitte voor een maximumsnelheid van 120 km/u. "Hadden ze maar geluisterd", lacht hij, "dan hadden we nu geen probleem gehad. Maar nee hoor, we zijn net weer gewend aan 130 km/u en nu moeten we overdag weer van het gaspedaal af."

Voor de bühne

"Het is een maatregel die puur voor de bühne is genomen. Dit helpt toch niets aan het stikstofprobleem. Nu al rijden we op veel wegen door files en drukte overdag niet harder dan honderd. Maar 's avonds en 's nachts mag je nog wel gewoon 130 kilometer per uur rijden. Omdat het dan rustiger is, lukt het dan ook om die snelheid te halen. Maar wat denk je dat dat doet met de uitstoot..."

"Je weet dat de politie niet extra gaat handhaven"

"Als je op alle snelwegen 120 km/u zou toepassen, kreeg je veel meer steun van de weggebruiker en zo'n snelheid wordt beter nageleefd. Ik denk dat je per saldo dan ook te maken hebt met minder uitstoot van stikstof. Nu wordt er een maatregel genomen die niet of nauwelijks zal worden gevolgd, terwijl je al weet dat de politie niet extra gaat handhaven. Dat heeft toch geen zin..."


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]