A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7


Monsterklus voor RWS, op 4000 plekken snelheid aan passen

Datum: Mon 02 March 2020

Bron: Telegraaf - Door: Gijsbert Termaat

Utrecht - Het is een megaklus die Rijkswaterstaat (RWS) op de snelwegen moet uitvoeren. Ruim 4000 verkeersborden moeten in een paar dagen tijd aangepast, vervangen of geplaatst worden om weggebruikers erop te wijzen dat er overdag nog maar 100 km/u gereden mag worden.

Wegbeheerder nu al druk met monsterklus om op 4000 plekken de snelheid naar beneden aan te passen.

Bij AGMI Traffic in Tegelen worden overuren gedraaid om voldoende borden en stickers te produceren voor de 'operatie 100'.

"Er zijn elke dag 700 à 800 man druk mee bezig"

"We moeten echt alle zeilen bijzetten om te zorgen dat alles klaar is als op 16 maart om 06.00 uur het nieuwe snelheidsregime ingaat. Er zijn nu al 700 tot 800 mensen dagelijks druk bezig alles voor te bereiden", weet Diederik Fleuren van RWS.

"Dat is maar goed ook, want het is meer werk dan we dachten", zegt Fleuren. "De wettelijke maximumsnelheid in ons land blijft gewoon 130 km/u, maar door een verkeersbesluit mag er overdag nog maar 100 km/u worden gereden. Voor ons houdt dat in dat er veel borden nodig zijn om dat te communiceren met automobilisten en motorrijders."

3000 kilometer snelweg

Op slechts 18% van het snelwegennet verandert er niets. Fleuren: "Daar gold al een maximum snelheid van 100 km/u. Maar op 82% van de 3000 kilometer snelweg dus wel en dat maken we duidelijk met die duizenden borden en onderbordjes. Je kunt er straks niet meer omheen en zelfs op alle toeritten van de snelweg zullen nu borden komen te staan, omdat je overdag maar 100 km/u mag rijden. 's Avonds en 's nachts verandert er niets en mag je op veel wegen gewoon 130 km/u rijden."

"We hebben al het werk uitbesteed aan aannemers die al in de verschillende regio's voor ons werken, maar daar is het flink aanpoten geblazen", weet de RWS-zegsman. "Op veel snelwegen staan de nieuwe borden al, maar zijn ze nog afgeplakt of hangt er een zak overheen. Dus over twee weken hoeft er dan alleen maar iets 'onthuld' te worden. In het laatste lange weekend van donderdagavond 12 tot maandagochtend 16 maart worden de laatste borden geplaatst. Het OM moet op twee wegen met trajectcontrole de software aanpassen."

Uitzendkrachten

In Tegelen is het al weken overwerken geblazen voor werknemers van AGMI Traffic. "We hebben zelfs uitzendkrachten moeten inhuren om een paar duizend borden en stickers op tijd klaar te krijgen voor de operatie 100", zegt directeur Franka van de Gevel. "Het is een mooie opdracht, maar extra werk omdat de gewone contractuele opdrachten ook gewoon doorgaan. Dit kwam er gewoon even tussendoor..."

"Er kunnen mij geen borden genoeg staan", lacht Van de Gevel, "maar dat is natuurlijk omdat ze bij ons vandaan komen. De maatregel stemt me minder tevreden. Ik heb het geluk vlak bij Duitsland te wonen, dus als ik even echt het gaspedaal in wil trappen ga ik daar even lekker toeren..."

"Er hoeven minder controles gedaan te worden"

Politiebaas Egbert-Jan van Hasselt zegt geen extra capaciteit in te zetten om overdag te handhaven op de 100 km/u. "Nee, dat gaan we niet doen. In mijn optiek is de snelheidsbeperking een zegen voor de verkeersveiligheid en hoeven er dan ook minder controles gedaan te worden. Maar we zullen altijd met mobiele radarsets onderweg zijn en op onverwachte momenten langs de kant staan. Automobilisten moeten niet denken dat ze vrij spel hebben."

"Maar, de meeste ongevallen gebeuren niet op de snelwegen, maar juist op het onderliggende wegennet", vervolgt Van Hasselt. "Dus het is beter daar meer controles te houden, omdat het doel uiteindelijk is het gedrag te veranderen waardoor er minder slachtoffers vallen."

Pas op de plaats

De ANWB snapt dat het kabinet maatregelen neemt om de woningbouw en infraprojecten weer vlot te trekken. "We kennen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid wat dat betreft en de meerderheid van onze leden wil dan ook best even een pas op de plaats maken wat betreft de snelheid", zegt Ad Vonk. "Maar we stellen wel duidelijk dat het wat ons betreft een tijdelijke handreiking is. We willen wel dat de 130 km/u weer aan de automobilist wordt teruggegeven als de stikstofuitstoot weer acceptabel is."

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) kan nog geen toezeggingen doen wanneer dat gebeurt. "We kunnen de maatregel weer terugdraaien als het wagenpark schoner is of als er andere maatregelen zijn om stikstofuitstoot bij de bron aan te pakken. Het is nu te vroeg om te zeggen wanneer we dit kunnen doen, maar wat mij betreft liever vandaag dan morgen."


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]