A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7


Vooral VVD verantwoordelijk gehouden voor stikstofcrisis

Datum: Fri 15 November 2019

Bron: I&O Research - Door: Peter Kanna

Het Malieveld was de afgelopen maand volop in het nieuws: demonstraties van boeren (tweemaal), bouwvakkers en docenten volgden elkaar op. In tegenstelling tot de docenten gingen boeren en bouwvakkers niet richting Den Haag met de eis om geld, maar drongen aan op veranderingen in het overheidsbeleid aangaande stikstof en PFAS (een verzamelnaam voor giftige stoffen). Door de te hoge stikstof- en PFAS-waarden zijn projecten in bouw en landbouw on hold gezet. We vroegen kiezers naar hun mening over de patstelling die is ontstaan en wie ze daarvoor verantwoordelijk houden. De huidige en vorige regeringspartijen en daarvan met name de VVD worden vooral verantwoordelijk gehouden. En opvallend: milieuorganisaties meer dan oppositiepartijen.

Vraag: Welke van de volgende politieke partijen houdt u specifiek verantwoordelijk voor het stikstof en PFAS beleid?

  • 58% VVD
  • 39% CDA
  • 31% D66
  • 29% GL
  • 21% PvdA
  • 15% PvdD
  • 13% CU
  • 9% SP
  • 6% PVV
  • 5% DENK
  • 5% FvD
  • 5% SGP
  • 3% 50Plus
  • 2% Geen van deze
  • 21% Weet ik niet
  • 262% Totaal

Zeven op tien houden regeringspartijen verantwoordelijk voor impasse, met name de VVD

Vooral de huidige en vorige regeringspartijen worden verantwoordelijk gehouden voor de ontstane patstelling. De helft van de kiezers (51%) wijst naar de huidige regeringspartijen, iets minder dan de helft (47%) naar eerdere regeringspartijen. Bij elkaar opgeteld (en ontdubbeld) blijkt maar liefst 70 procent van de kiezers huidige of voormalige regeringspartijen verantwoordelijk te houden.Oppositiepartijen worden in 17 à 20 procent van de gevallen verantwoordelijk gehouden voor de impasse. Opvallend is dat milieuorganisaties vaker worden genoemd (31%) dan oppositiepartijen (20%), landbouw- (18%) en bouworganisaties (14%).

We zien dat bijna alle kiezersgroepen de VVD het vaakst noemen als verantwoordelijke partij. Een derde van de VVD-achterban stelt haar verantwoordelijk, net als twee derde van de huidige D66- en CU-kiezers. Kiezers van zowel de coalitie- als de oppositiepartijen zijn wat dat betreft eensgezind: de VVD is (mede)verantwoordelijk voor de huidige impasse.

Bouwprojecten moeten doorgang vinden; brede steun voor onderwijsstaking

Er is aanzienlijk draagvlak voor het alsnog uitvoeren van stilgelegde bouwprojecten, ook als de stikstofuitstoot niet voldoende is teruggebracht (63%). Onder de rechtse achterban is er grote tevredenheid met de steun van politieke partijen voor de (land)bouwsector, terwijl de linkse achterban zich daar meer van distantieert. De staking in het onderwijs wordt door een groot deel van het electoraat gesteund, maar met name kiezers van coalitiepartijen zijn daar minder blij mee.

Zetelpeiling: daling VVD zet door

De kritische blik op de VVD en de andere regeringspartijen zien we terug in de electorale voorkeuren. De VVD verliest vier zetels in onze peiling ten opzichte van vorige maand en zes ten opzichte van september. Daarmee is ze nog steeds de grootste partij, maar daalt ze van 32 zetels in september naar 26 zetels nu.Ook CDA en CU verliezen beiden één zetel ten opzichte van vorige maand, waarmee de coalitie nu virtueel 59 zetels in de Tweede Kamer zou bemachtigen (tegen 65 vorige maand).

{Balken-diagram op de site zelf}

Meeste zorgen om het klimaat, maar klimaatactivisme wordt minst gesteund

Het blijkt dat Nederlandse kiezers zich het meest zorgen maken over het klimaat en het onderwijs, maar de klimaatacties het minst steunen. Voor de andere acties is meer begrip.De meeste kiezers staan welwillend tegenover de leraren, boeren en demonstranten uit de bouw: twee derde geeft aan hen in enige mate of volledig te steunen.Over de acties van klimaatactivisten is men een stuk minder positief: 43 procent steunt ze, maar een derde (32%) geeft aan er moeite mee te hebben er zelfs tegen te zijn.

Verantwoording

I&O Research voerde een landelijk representatief onderzoek uit onder 1.902 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Het onderzoek liep van donderdag 7 tot en met woensdagmiddag 13 november 2019.De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. Het grootste deel van de deelnemers is afkomstig uit het I&O Research Panel (n=1.749). Daarnaast zijn 153 deelnemers via PanelClix benaderd om deel te nemen aan dit onderzoek.

Overname uit deze publicatie is toegestaan met expliciete vermelding van I&O Research als bron.


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]