A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

Noord-Holland: maximaal 70 km/u rond natuur

Datum: Thu 14 November 2019

Bron: Telegraaf - Door: Mike Muller en Edwin Timmer

HAARLEM - Automobilisten in Noord-Holland moeten volgend jaar nabij natuurgebieden mogelijk afremmen tot 70 of zelfs 60 kilometer per uur. De provincie laat die maatregel onderzoeken in opdracht van een in de Provinciale Staten aangenomen motie van D66, GroenLinks en PvdA.

"De bouw in Noord-Holland ligt stil door de stikstofcrisis en wij zien een verlaging van de maximumsnelheid echt als een noodzakelijk kwaad om dit op te lossen", zegt Ilse Zaal, fractievoorzitter van D66 en initiatiefnemer van de motie. De motie vraagt verder om een verlaging naar 80 kilometer per uur op alle provinciale wegen waar nu nog 100 mag worden gereden.

Duinen

Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met het onderzoek naar de effecten van deze snelheidsverlagingen op de stikstofuitstoot in de provincie. PvdA-gedeputeerde Adnan Tekin (Mobiliteit) weet niet zeker of het onderzoek zoals gevraagd al voor het einde van het jaar klaar kan zijn, zo laat zijn woordvoerster weten. VVD, FvD en PVV stemden als enige partijen tegen de motie.

Noord-Holland telt in totaal negentien Natura 2000-gebieden. Een maximum van 60 of 70 dreigt derhalve nabij verschillende duingebieden (zoals het duingebied tussen Den Helder en Callantsoog), verscheidene meren (Naardermeer en IJsselmeer) en een aantal polders, zoals Westvaan, Zeevang en Eilandspolder.

RIVM

Opvallend genoeg sprak het RIVM in een voorlichtingssessies met het kabinet op 6 november ook over verlaging van 100 naar 80 op provinciale wegen. Volgens het RIVM, waarbij ze zich deels baseert op kennis van TNO, zou dat slechts tot een 'marginale verlaging van de stikstofdepositie' leiden. Nóg langzamer rijden dan 80 op 80-kilometer wegen 'levert geen vermindering' op van emissies en stikstofuitstoot.

Volgens de D66-fractieleider is echter alleen voor rijkswegen goed onderzocht wat de precieze uitstooteffecten zijn van een snelheidsverlaging. "Wij willen nu zeker weten of zo'n maatregel op provinciale wegen ook verlichtend kan werken", redeneert Zaal. "Huizen in Noord-Holland zijn al ontzettend duur. De woningnood is groot. Er zit niets anders op om de bouw zo snel mogelijk weer aan de gang te krijgen."


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]