A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

Snelheidsverlaging is slechts een amuse

Datum: Thu 14 November 2019

Bron: Telegraaf - Door: Onze parlementaire redactie

Den Haag - Het grote debat over de stikstofmaatregelen verliep stekelig en onheilspellend. Premier Rutte en drie ministers kregen de volle laag van de oppositie. Maar ook werd duidelijk dat de coalitie nog steeds onder spanning staat en dat vooral D66 al wat duimschroeven heeft besteld voor VVD en CDA.

Debat over stikstofmaatregelen: D66 draait VVD en CDA duimschroeven aan

Het debat is nog geen uur bezig als D66'er Tjeerd de Groot de quote van de dag geeft. Het Kamerlid dat bekend werd om zijn pleidooi de veestapel te halveren, zegt dat de snelheidsverlaging slechts 'een amuse is' bij een 'zevengangendiner'. Er komt dus nog veel, veel meer.

Wereldverbeteraars

Hij spreekt het uit alsof Nederland op een feestmaal wordt getrakteerd, iets wat boeren, bouwers, bedrijven en automobilisten bepaald niet zo ervaren. Bij VVD, CDA en CU wordt gehuiverd; stikstofmaatregelen komen harder aan bij hun achterban dan bij de nieuwe wereldverbeteraars van D66.

In het kabinetsvak staan de gezichten van de vier bewindslieden intussen op onweer. Urenlang kan er geen lachje vanaf. VVD-minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) kijkt stug voor zich uit. CU-minister Schouten (Landbouw) vecht na weken crisisoverleg tegen de vermoeidheid. D66-minister Van Veldhoven (Milieu) nodigt vrouwelijke geloofsgenoten via Twitter uit om het talentennetwerk van de partij te versterken. Ieder haar ding.

De drie vormen het ministeriële decor bij stikstof-hoofdrolspeler tegen wil en dank: premier Rutte. Maandenlang was hij onzichtbaar over de kwestie, maar ineens is hij hoofdverantwoordelijk. De ervaren premier herhaalt wat hij deze week al vaak riep: er is geen alternatief voor de snelheidsverlaging, wil je voorkomen dat mensen niet hun baan verliezen.

Oppositieleider Geert Wilders ziet zijn kans schoon. "Nederland heeft geen stikstofprobleem, maar een Rutte-probleem", foetert de PVV'er. Hij brengt de felicitaties over aan Jesse Klaver, wiens groene wensen door Rutte klakkeloos zouden worden uitgevoerd. Minutenlang krijgt de PVV-voorman van Kamervoorzitter Khadija Arib de ruimte te interrumperen. Als een boksbal incasseert de minister-president. Pas als Wilders de premier een paar keer voor leugenaar heeft uitgemaakt, moppert Arib wat.

Rutte probeert de staatsman uit te stralen, die moeilijke beslissingen durft te nemen. Maar de argumentatie overtuigt velen in de Kamer niet. Zeven jaar na de breuk in het Catshuis, waarmee de val van zijn eerste kabinet werd ingeluid, herinnert hij Wilders weer aan diens 'als een Zoef de Haas weglopen' en het 'niet nemen van verantwoordelijkheid'. Een grijsgedraaide plaat, concludeert niet alleen Wilders.

De linkse oppositie beklaagt zich ook over Rutte, onder meer vanwege zijn gebrek aan regie bij de crisis. Jesse Klaver blijkt in vorm. Hij verheft zijn stem als Rutte zegt dat er pas onlangs inzichten bij hem kwamen dat stikstof tot grote problemen leidt. Het is een onwaarachtig betoog van de leider van het kabinet, dat al in mei door de Raad van State tot de orde werd geroepen.

Getreuzel

Van het getreuzel levert Rutte opnieuw bewijs als hij daadkracht probeert uit te stralen door te vermelden dat hij deze week met boeren en bouwers overlegde in het Catshuis. Die ontmoetingen leidden volgens Rutte bij het kabinet tot 'nieuwe inzichten'. Zelfs zes maanden na de vingerwijzing van de Raad van State wordt het kabinet zodoende nog verrast door de eigen burgers, die al maanden alarm slaan over de stikstofproblematiek.

SGP'er Bisschop blijkt niet overtuigd door het kabinet. "Een boekhoudkundige oplossing van het probleem", oordeelt hij over de snelheidsverlaging. Minister Van Nieuwenhuizen zegt vervolgens dat de ingrijpende maatregel slechts soelaas biedt voor één jaar.

Zo blijkt de groene amuse niet alleen snel op, hij is ook nog eens razendsnel verteerd. Volgende maand komt het eerste voorgerecht van het zevengangendiner, wanneer het kabinet het volgende pakket tegen stikstof hoopt te presenteren. Na de automobilisten zijn dan de boeren aan de beurt. Later volgen de luchtvaart, de scheepvaart en de industrie.


Noot Site-beheerder: "Amuse" is het Franse woord voor 'Plezier'. Zou D'66 er dan zo'n plezier in hebben om de automobilist te treiteren met het doordrukken van deze snelheidsverlaging?


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]