A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7


Wilders: 'VVD van vroem- naar bakfietspartij'

Datum: Thu 14 November 2019

Bron: Telegraaf - Door: Parlementaire redactie

Den Haag - Het kabinet en de coalitiepartijen krijgt er in de Tweede Kamer flink van langs vanwege de manier waarop ze de stikstofcrisis probeert te tackelen. "Waar is het gezonde verstand gebleven?", foetert de SGP. PVV-leider wilders richt zijn pijlen op de VVD. "We hebben geen stikstofprobleem, maar een Rutte-probleem", aldus de leider van de grootste oppositiepartij. En de snelheidsverlaging is 'hoogverraad aan de automobilist'.

De Tweede Kamer praat vandaag met het kabinet over het eerste pakket aan maatregelen dat Nederland uit de stikstofcrisis moet helpen. Daarbij is het meest in het oog springend dat de maximumsnelheid overdag omlaag moet naar 100 kilometer per uur. Verder moeten koeien op een speciaal eiwitdieet. De maatregelen zijn volgens het kabinet nodig om weer bouwvergunningen te kunnen verstrekken.

PVV'er Wilders ziet liever dat het kabinet zijn plan voor een noodwet omarmt. Zolang die noodwet van kracht is kunnen woningen gewoon worden gebouwd en kan het kabinet rustig opzoek naar een beter doortimmerde manier om de stikstofproblemen op te lossen. Ook wil hij dat de stikstofnorm omlaag gaat, net zoals in veel omringende landen.

PVV: Milieugekte in de premier geslopen

Hij hekelt de snelheidsverlaging die volgens velen amper een stikstofverbetering oplevert. "Er is linkse klimaat- en milieugekte in de premier geslopen. De VVD is van de vroemvroempartij naar de bakfietspartij gegaan. Dit is hoogverraad aan de automobilist."

VVD-Kamerlid Mark Harbers zegt niet tegen een noodwet te zijn. Maar de liberaal denkt dat het geen zekerheid geeft voor vergunningen, omdat natuurcompensatie dan alsnog ontbreekt. Wilders vindt dat kolder. Hij wijst erop dat het de politiek is die de wetten maakt waarop de rechter zich baseert. "Wij zijn de wetgever. Ik geef toe dat de rechter de wetgever kan corrigeren, maar de wetgever kan ook de rechter corrigeren."

Tussen de VVD en de PVV gaat het hard tegen hard. "De VVD kiest voor de noodwet van het kabinet en niet voor de kop-in-het-zandwet van de PVV", zegt Harbers (VVD) tegen Wilders. De PVV-leider mept terug. "Nee, u kiest voor links. En weet je waarom? Omdat u aan de macht wil blijven."

Volg onze verslaggever Alexander Bakker bij het debat! Zijn tweets staan onderaan dit verhaal.

Vrijwel niemand in de oppositie is te spreken over de daden van het kabinet. GroenLinks is vooral boos over het plan om natuurgebieden te schrappen. "Natuur moet koste wat kost beschermd worden", zegt partijleider Klaver.

'Stikstofpakket amuse van een 7-gangendiner'

D66'er De Groot - de politicus die eerder boeren tegen zich in het harnas jaagde door te zeggen dat de veestapel moet halveren - probeert GroenLinks gerust te stellen. Volgens hem is het huidige stikstofpakket slechts de 'amuse van een 7-gangendiner'.

Dat coalitiegenoot D66 het stikstofpakket presenteert als een heerlijk hapje doet pijn bij VVD en - in mindere mate - CDA. Maar dat kan de democraten kennelijk weinig deren. Kamerlid De Groot is juist apetrots op het eerste stikstofpakket van het kabinet en ziet uit naar nieuwe ingrepen. Hij ziet het als hoognodig omdat anders 'onze eiken en uiterwaarden' dreigen te verdwijnen.

Wilders weet niet wat hij hoort. Hij tovert rapportjes naar boven. Daaruit blijkt volgens hem dat de stikstofuitstoot in Nederland de laatste jaren alleen maar daalt, en bovendien zijn water- en luchtkwaliteit verbetert.

SGP: waar is het gezonde verstand gebleven?

De SGP vraagt zich af waar bij het kabinet 'het gezonde verstand' is gebleven. De ingezette maatregelen waaronder de snelheidsverlaging leveren zo weinig stikstofwinst op dat één extra gans op elke hectare dat met zijn ganzenflatsen opsoupeert.

PVV'er Wilders haalt stevig uit naar het CDA dat volgens hem niet langer een boerenpartij, maar een stadspartij is. CDA'er Geurts laat dat van zich afglijden. Hij ziet in het stikstofpakket geen maatregelen die boeren hard raken en is daar dik tevreden mee. "Landbouw heeft al een hunebed bijgedragen, terwijl andere sectoren slechts een kiezelsteentje leverden."

De VVD wil dat geprobeerd wordt om het mes te zetten in natuurgebieden. "Wat niet te redden is, moet je niet beschermen", zegt Kamerlid Harbers. Hij denkt bijvoorbeeld aan bepaalde plantjes bij het Grevelingenmeer. Het kabinet wil de waterkwaliteit van het meer verbeteren, maar de beschermde plantjes zullen dan waarschijnlijk sneuvelen. "Dat is een knoop waar je niet meer uit komt", ziet hij. In zulke gevallen mag wat hem betreft het plantje weg. Dat is uiteraard tegen het zere been van GL-leider Klaver. "Dit is een regelrechte aanval op de natuur", roept hij semi-getergd uit.


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]