A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

100 km-bord straks massaal genegeerd

Datum: Wed 13 November 2019

Bron: Telegraaf - Door: Daniel van Dam

Amsterdam - Het landelijk handhaven van de snelheidsverlaging naar 100 kilometer per uur is volstrekt onmogelijk, waarschuwt oud-verkeersofficier Koos Spee. "Je zal ontiegelijk veel radarwagens moeten inzetten. Maar die capaciteit is er gewoon niet." Of er meer gecontroleerd gaat worden, wordt nu onderzocht.

De snelheidsverlaging naar 100 km/u wordt begin 2020 'stapsgewijs' ingevoerd. - Nog onduidelijk hoe maatregel wordt gehandhaafd

"Ook al heb je 200 voertuigen: je kunt niet overal gaan staan. Ik zie een groot handhavingsprobleem", waarschuwt Spee. Trajectcontroles zijn daarentegen wel effectief volgens hem. Maar het omzetten kan maanden duren. De 'enkele' onopvallende videovoertuigen die de politie 'nog' heeft, halen volgens de oud-officier alleen notoire snelheidsduivels van de weg. "Echt geen mensen die 110 rijden." Bovendien zijn radarcontroles met allerlei apps eenvoudig te omzeilen, stelt hij vast.

'Heel belangrijk'

Het kabinet maakte woensdag de plannen bekend. Nog deze week gaan alle betrokken partijen, waaronder ministeries, de politie en het Openbaar Ministerie om de tafel. "We vinden handhaving natuurlijk echt heel belangrijk. En dat zal ook voor dit besluit gelden. Maar hoe we dat gaan doen, zijn we nu aan het uitzoeken", zegt een woordvoerder van het OM.

De verlaging wordt begin 2020 'stapsgewijs' ingevoerd, meldden bronnen eerder aan De Telegraaf. Doel is om de stikstofuitstoot te verminderen, zodat de woningbouw weer opgestart kan worden, stelt premier Rutte namens het 'groenste kabinet ooit'. De maatregel moet ook voorkomen dat bouwers werkloos thuis komen te zitten.

Solidariteit

Oud-verkeersofficier Koos Spee voorspelt dat de maatregel alleen werkt als automobilisten zelf besluiten 'uit solidariteit' langzamer te gaan rijden. Hij heeft daar een hard hoofd in. "De wegen zijn geschikt voor 130. En dan ineens terug naar 100 is zó rigoureus. Ik denk dat het massaal genegeerd wordt."

"Is er wel geïnventariseerd of handhaving mogelijk is", vraagt Spee zich af. De betrokken partijen kunnen die vraag niet beantwoorden of wijzen naar elkaar. "Het lijkt erop dat de politiek heeft gedacht: als we de snelheid verlagen, gaan mensen ook echt langzamer rijden. Deze maatregel is volstrekt gebakken lucht. Overal 120 kilometer per uur, dag en nacht, was veel verstandiger geweest."

Controles

"Wat ons betreft hoeft er niet zo gek veel te veranderen. Want we voeren nu ook al controles uit", zegt Ed Kraszewski van de Landelijke Eenheid van de politie. "Alleen de snelheid wordt aangepast." Of er vaker gecontroleerd gaat worden, kan hij nog niet zeggen. Dat is aan het OM.

De handhavingscapaciteit wordt nu al volledig benut. "Als er straks extra controles moeten worden uitgevoerd, zijn er extra mensen nodig", stelt Kraszewski. "Of je moet ergens anders iets minder doen."


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]