A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7


Onbegrip en woede om aanpak stikstofspook

Datum: Wed 13 November 2019

Bron: Telegraaf - Door: Onze parlementaire redactie

Den Haag - De verlaging van de maximumsnelheid naar 100 km/u zorgt voor 0,07 procent minder stikstofneerslag in Nederland. Dat blijkt uit de cijfers waar het kabinet de afgelopen twee weken mee heeft gerekend. Het is meer dan nodig om volgend jaar 75.000 huizen te kunnen bouwen, maar het roept wel de vraag op waar het kabinet-Rutte III nu eigenlijk mee bezig is.

Waar is kabinet-Rutte III nu eigenlijk mee bezig?

De geest is uit de fles. Het onbegrip over het handelen van politiek Den Haag in de stikstofcrisis en PFAS-malaise lijkt alleen maar toe te nemen. De vraag is hoe en óf de geest weer in de fles komt. De VVD zet alle zeilen bij; premier Rutte en fractieleider Dijkhoff proberen uit alle macht ontevredenheid in de eigen VVD te sussen, door uitgebreid in de media te verschijnen en de achterban in het land op te zoeken.

Medeplichtig

Door de richting die het kabinet heeft gekozen worden steeds meer mensen medeplichtig gemaakt om een juridisch probleem bij het verlenen van vergunningen op te lossen. Een probleem dat door de overheid is veroorzaakt, door zichzelf opgelegde natuur- en milieudoelen. Een oplossing voor de totale problematiek is nog lang niet in beeld. De komende maanden gaat het kabinet nog broeden op veel meer maatregelen en komen er adviezen met mogelijk consequenties voor de scheepvaart en het luchtverkeer.

Een half jaar na de uitspraak van de Raad van State lijkt de coalitie er vooral in geslaagd om elke week steeds meer mensen tegen zich in het harnas te jagen. De boeren protesteren al weken, bouwers zijn in verzet gekomen en nu worden natuurliefhebbers en automobilisten zwaar teleurgesteld door Rutte III.

Serieuze crisis

Het lijkt nu pas te zijn doorgedrongen dat de stikstofcrisis écht een serieuze crisis is. Rutte noemde het tijdens een amateuristisch georganiseerde persconferentie ineens de grootste en meest complexe crisis die hij heeft meegemaakt in zijn loopbaan als minister-president.

Ondanks deze grote woorden had het kabinet een half jaar nodig om met een 'spoedspoor' te komen voor de korte termijn. Naar verwachting maakt de oppositie in de Tweede Kamer donderdag in een debat gehakt van het getreuzel. GroenLinks-voorman Jesse Klaver hekelt de langzame stap-voor-stap-inzet en PVV-leider Geert Wilders slaat het kabinet om de oren met teksten die een jaar geleden net zo goed van de VVD hadden kunnen komen. Zelfs de normaal zo gezagsgetrouwe SGP lijkt niet te geloven in het maatregelenpakket.

Losse eindjes

Het bestaat dan ook weer uit tal van losse eindjes en politieke compromissen. Zo kan VVD-verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) nog niet aangeven of en hoe de politie de nieuwe snelheidslimiet stevig gaat handhaven. Of mensen zich er aan gaan houden is zodoende zeer de vraag, terwijl de minister wel veronderstelt dat de nieuwe limiet een vermindering van de stikstofuitstoot oplevert. Ook is niet duidelijk wanneer het startschot voor langzaam rijden zal worden gelost.

Het pakket oogt als een resultaat van onderhandelingen onder hoge druk, door een coalitie die daadkracht wil acteren waar ze het eerst verzuimde. Er zitten tal van politieke compromissen in waarmee de noodzaak van 0,07 procent minder stikstofneerslag door een verlaging van de maximumsnelheid misschien wel had kunnen worden voorkomen of wat meer van tijdelijke aard had kunnen zijn.

Compensatie

Zo is door de coalitie besloten dat 30 procent van de behaalde milieuwinst door het maatregelenpakket niet mag worden gebruikt voor bouwvergunningen. Compensatie voor de natuur is het idee. Er is geen rechter geweest die heeft gezegd dat het 30 procent moet zijn: het had net zo goed 10 of 60 procent kunnen zijn. Bij tien procent was er alleen negentig procent beschikbaar gekomen voor bouwvergunningen.

Reusachtige onderbouwingen ontbreken überhaupt nog. Deskundigen bij het RIVM hebben moeten overwerken om in sneltreinvaart de nieuwste politieke wensen uit te rekenen. De resultaten zijn in PowerPoint-presentaties gedeeld met de betrokken ministers en de coalitiepartijen.

Aangepast dieet

Uit die berekeningen blijkt dat een aangepast dieet voor koeien en varkens veel meer stikstofreductie oplevert dan de verlaging van de snelheid op alle autosnelwegen. Ook blijkt dat er relatief weinig nodig is om komend jaar 75.000 woningen te kunnen bouwen.

Veel andere maatregelen roepen de vraag op: waarom nu pas? In de laatste dagen is er bijvoorbeeld een noodwet in het pakket gefietst om te voorkomen dat waterveiligheidsprojecten nog langer moeten wachten op duidelijkheid.

Opknapbeurten van bruggen

Die noodwet ligt er nu overigens nog niet. De inhoud kan nog wel eens verder gaan dan kustverdediging en dijkversterking. Als het aan minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) ligt vallen ook opknapbeurten van bruggen eronder.

Van noodwetten voor andere sectoren ontbreekt vooralsnog ieder spoor. Daarmee zou volgens kritische ogen rond het kabinet tijd kunnen worden gekocht om terug te gaan naar de kern: de lappendeken van ruim 160 natuurgebieden.

Beschermde plantjes

Minister Schouten gaat nu pas kijken of we niet kunnen leven in een land met minder Natura2000 en de bijbehorende strenge stikstofregels. In de persconferentie gaf de CU-bewindsvrouw toe dat sommige beschermde plantjes het door veranderende klimaatomstandigheden misschien ook wel niet redden in Nederland. Of sterker nog: misschien staan de beschermde plantjes al helemaal niet meer in de gebieden waar het nu allemaal om draait. Maar dat moet nu eerst nog allemaal uitgezocht worden


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]