A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

Autorijden wordt constante oefening in zelfbeheersing

Datum: Tue 12 November 2019

Bron: Telegraaf - Door: Edwin Timmer

AMSTERDAM - "Ik word hier niet vrolijk van", klaagt Porsche-liefhebber Walther Blijleven. De voorzitter van de Porsche Club Holland ziet helemaal niets in het voornemen van het kabinet om de maximumsnelheid overdag omlaag te schroeven naar honderd kilometer per uur.

Bij Visser Print & Sign in Assen worden nieuwe verkeersborden voor de maximale snelheid van 100 km per uur beplakt.

'130 was al niet ideaal, maar 100 is wel heel traag'

"Honderddertig was al niet de ideale snelheid voor een sportauto, maar honderd is wel heel erg traag", zegt Blijleven, die zelf bestuurder is van een klassieke Porsche 911 uit 1978. De tuf-tuf maatregel, die morgen wordt gepresenteerd, maakt deel uit van een pakket waarmee het kabinet de stikstofcrisis op korte termijn wil aanpakken.

Uitdaging

Voor de circa 250 leden van 's lands oudste Porsche-vereniging was het altijd al "een constante oefening in zelfbeheersing om Porsche te rijden in Nederland", aldus Blijleven. Die uitdaging wordt straks alleen maar groter, als automobilisten collectief het gas los moeten laten om de uitstoot door het verkeer te verlagen. In ruil daarvoor is er extra milieuruimte om de bouw van nieuwe huizen toe te staan.

Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland is wel blij met de 100 km-maatregel. Hij verwacht dat die leidt tot minder verkeersdoden.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) is wel in zijn nopjes. "Het is natuurlijk als milieumaatregel bedoeld, maar dit speelt de verkeersveiligheid zeker in de kaart", zegt woordvoerder Rob Stomphorst van VVN. "Een klap is bij hogere snelheden groter en zorgt voor ernstiger letsel. Dit moet dus wel leiden tot minder verkeersdoden."

Veiliger

Onlangs maakte de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid al bekend dat het aantal ongelukken op snelwegen sinds 2014 is verdubbeld tot 38.000. Hoewel Stomphorst die stijging deels ook wijt aan drankgebruik en afleiding door mobieltjes, zal een lagere maximumsnelheid volgens VVN de weg zeker veiliger maken.

Het einde van de 130-bordjes kan bij de RAI-vereniging op enig begrip rekenen. "Als uit de berekeningen van het RIVM duidelijk blijkt dat een lagere snelheid soelaas biedt dan is het als tijdelijke maatregel te overwegen", zegt Steven van Eijck, voorzitter van de RAI vereniging. "Ja, we moeten iets."

Wel stelt de RAI direct de voorwaarde dat het kabinet ook de neveneffecten onderkent en die vertaalt in ander beleid. "Zo brengt deze maatregel ook de CO2-uitstoot van het verkeer omlaag. Daar moet je rekening mee houden in het klimaatbeleid, zodat het verkeer niet dubbelop verplichtingen opgelegd krijgt."

Porsche-rijder Blijleven is niet echter niet overtuigd. "Dit gaat volgens mij het verschil niet uitmaken." Volgens de autoliefhebber kan het kabinet beter kijken naar de in zijn ogen 'arbitrair' aangewezen Natura 2000 gebieden, die aan de wortel liggen van het stikstofprobleem. Wat de RAI betreft is de snelheidsverlaging per definitie tijdelijk. "Auto's worden steeds schoner en steeds zuiniger", aldus Van Eijck. "Over een tijdje is er geen enkele reden meer om zo langzaam te rijden."


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]