A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

Kogel door de kerk: overdag in heel het land 100 km/uur

Datum: Tue 12 November 2019

Bron: Telegraaf - Door: Onze parlementaire redactie

Den Haag - Het kabinet-Rutte III wil de maximumsnelheid op alle autosnelwegen verlagen naar 100 kilometer per uur. Alleen op de huidige 130-wegen mogen automobilisten nog in de avond en nacht het gaspedaal intrappen. Dat melden Haagse bronnen over de aanpak van de stikstofcrisis.

Akkoord over stikstofcrisis

De aanpak bestaat uit een heel pakket aan maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de woningbouw kan doorgaan en banenverlies wordt voorkomen.

De belangrijkste maatregel gaat over de maximumsnelheid. Bronnen melden dat de snelheid overdag naar 100 km/uur gaat.

Al lange tijd zingt dat idee rond, maar vooralsnog was onduidelijk of zo'n maatregel alleen op bepaalde gedeeltes zou gelden of overal zou worden ingevoerd. Dat laatste is het geval. De limiet geldt tussen 19.00 en 06.00 uur niet op bestaande 130-wegen.

Volgens VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff zitten er 'goede dingen in het pakket, maar ook dingen waar ik minder blij mee ben', zei hij direct na een extra coalitieoverleg over de stikstofplannen.

Ingewijden melden verder dat boeren hun koeien voer gaan geven waar specifieke enzymen aan zijn toegevoegd. Het vee stoot daardoor minder stikstof uit. Het plan om oude diesels van de weg te jagen met slooppremies lijkt voorlopig van de baan. Zo'n regeling zou te veel haken en ogen met zich meebrengen.

Slechts eerste pakket

De presentatie van de plannen staat voor woensdagochtend gepland. Rutte is 'blij' dat de coalitie overeenstemming heeft bereikt over maatregelen die op korte termijn moeten helpen om weer bouwvergunningen juridisch rond te krijgen. "De problemen zijn na dit pakket nog niet opgelost."

Komende maand wil het kabinet opnieuw met een pakket komen. De commissie Remkes komt voor de kerstvakantie nog met een advies over de luchtvaart en mestverwerking.


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]