A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

'100 kilometer per uur strop voor wegenbouw'

Datum: Wed 06 November 2019

Bron: Telegraaf - Door: Alexander Bakker en Yteke de Jong

Den Haag - Asfaltprojecten komen in gevaar als het kabinet een verlaging van de maximumsnelheid naar 100 kilometer per uur alleen inzet om de woningmarkt vlot te trekken. Dat zeggen deskundigen tegen De Telegraaf.

Deskundigen: ontslagen infra bij snelheidsverlaging

Het kabinet zoekt momenteel uit of de 'stikstofwinst' uit een algehele snelheidsverlaging kan worden gebruikt als compensatie voor de bouw van huizen. Maar lokale snelheidsverlagingen worden nu al gebruikt om aan de strenge stikstofregels te voldoen bij de aanleg van wegen. Deze methode is dus niet meer mogelijk als alles op papier al is weggegeven aan de huizenmarkt. "Milieuwinst kun je maar een keer inzetten", zegt ecoloog Alice Esmeijer van ingenieursbureau Witteveen+Bos.

Het argument van snelheidsverlaging voor baanbehoud in de bouwsector, zoals bij VVD-fractieleider Dijkhoff weerklinkt, is daardoor ook nog eens vals, omdat baanbehoud bij huizenbouwers op deze manier zal neerkomen op ontslagen in de wegenhoek.

Doorgeschoven

Na het boerenprotest is het stikstofprobleem doorgeschoven naar de bouw, maar na het bouwprotest dreigen nu automobilisten te worden afgestraft met snelheidsverlagingen. Bij een algemene snelheidslimiet van 100 km/u dreigen nu alle groepen weer tegenover elkaar te worden gezet.

Het oplossen van de stikstofcrisis is hogere wiskunde. Om huizen te bouwen is er voor de vergunning een vorm van compensatie nodig zodra de woningen zorgen voor stikstofneerslag in de natuur. Dat kan bijvoorbeeld door het stikstofprobleem op papier af te strepen tegenover een maatregel die voor minder stikstofuitstoot zorgt. Sommige politici zien de verlaging van de maximumsnelheid naar 100 km/u als een 'snelle' en 'haalbare' oplossing. Deskundigen waarschuwen dat het kabinet van een koude kermis kan thuiskomen.

Keuzes

"Het is een complexe puzzel, die keuzes vereist. Sowieso zijn op alle fronten maatregelen nodig. De winst die behaald wordt bij het omlaag brengen van de stikstofuitstoot op snelwegen, kan maar één keer ingezet worden", waarschuwt ook milieuadviseur Tijmen van de Poll van ingenieursbureau Royal Haskoning DHV. "Net als met geld kun je het maar één keer uitgeven. Er zal dus goed gekeken moeten worden wat wel en niet kan, dat geldt ook bij snelheidsverlaging. Zoals de commissie-Remkes al zei: niet alles kan."

Rond het bouwprotest heeft het kabinet besloten om als eerste de woningmarkt vlot te trekken om banen te redden. Alleen nu dreigen bouwers onderling te worden uitgespeeld, want als het kabinet de stikstofwinst van langzaam rijden opsoupeert aan huizenbouw dreigt er een strop voor infrabouwers, goed voor twintig procent van de totale bouwproductie.

Rijkswaterstaat heeft een waslijst aan projecten: van onderhoudsprojecten tot de aanpak van fileknelpunten. De wegbeheerder moet bij tal van projecten op zoek gaan naar compensatie voor stikstofneerslag in de natuur. Dat gebeurt nu al in de praktijk door lokaal de snelheid te verlagen. Zo moeten automobilisten voor het doortrekken van de A15 bij Arnhem langzamer rijden op een deel van de A50. Dat trucje gaat niet meer op als de snelheid overal al verlaagd is voor een ander doel.

Milieuruimte

Ondernemersorganisaties willen daarom een snelheidsverlaging om én de woningbouw vlot te trekken én voor asfalteren. "Als de milieuruimte die vrijkomt bij een eventuele snelheidsverlaging niet ook wordt ingezet bij de aanleg en verbreding van wegen, dreigen talloze projecten stil te vallen", vreest algemeen directeur Machiel van der Kuijl van Evofenedex.

Maar of het op papier uitwisselen van stikstofwinst door een snelheidsverlaging zowel de woningbouw als asfaltprojecten kan redden, is zeer de vraag. "Een verlaging van de maximumsnelheid is lang niet voldoende om de woningbouw en de aanleg van nieuw asfalt vlot te trekken", zegt directeur Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). "Dan moet het kabinet breder kijken, bijvoorbeeld naar intensivering van natuurbeheer en het uitkopen van boeren."

De coalitie buigt zich vandaag opnieuw over de nieuwe maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Daarvoor staan steeds meer lichten op groen.


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]