A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

PVV: maximumsnelheid moet omhoog

Datum: Wed 16 October 2019

Bron: Telegraaf - Door: Alexander Bakker

Den Haag - Langzamer rijden op de snelweg? Als het aan oppositiepartij PVV ligt gaan juist alle remmen los. Kamerlid Roy van Aalst wil dat het kabinet een nieuwe maximumsnelheid invoert: 140 kilometer per uur.

De PVV'er doet het voorstel woensdag tijdens een debat over de begroting van Infrastructuur en Waterstaat. "Uit onderzoek blijkt dat de reistijdwinst beperkt is bij 130 km/h", zegt Van Aalst. "Als we naar Duitsland kijken, waar op veel trajecten geen snelheidsbeperking is, zien we dat het niets uitmaakt voor de verkeersveiligheid."

De grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer stelt wel dat de invoering nooit ten koste mag gaan van die verkeersveiligheid. "Maar op de meeste plekken kan het. Zodra het druk is gaan mensen zelf wel langzamer rijden. Het zorgt juist voor een betere dynamiek. Bovendien worden automobilisten nu knettergek van al die verschillende snelheden."

Onhaalbaar

In Europa bestaat de maximumsnelheid van 140 km/h alleen in Oostenrijk. Het gaat voorlopig om een experiment op twee trajecten. In Nederland lijkt het niet snel te gaan gebeuren. Het voorstel is politiek onhaalbaar. Een groot deel van de Tweede Kamer grijpt de stikstofcrisis aan om juist te pleiten voor lagere snelheden. Zelfs regeringspartijen VVD en CDA staan achter kabinetsplan om te kijken naar snelheidsverlagingen bij 'kwetsbare' natuurgebieden.

PVV-Kamerlid Van Aalst stelt dat Nederland geen stikstofprobleem heeft. "Het is een juridisch probleem", vindt de parlementariër. "De natuur is dynamisch. De wolf is toch ook terug van weggeweest."


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]