A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ] 

Controle-Project-weg A7

Aannemers met schrik vrij op Afsluitdijk

Datum: Sun 13 October 2019

Bron: Telegraaf - Door: Yteke de Jong

Aannemers BAM en Van Oord lijken met de schrik weg te komen na problemen bij de verbouwing van de sluis van Afsluitdijk, die onderdeel uitmaakt van een groots renovatieproject ter waarde van een half miljard euro.

Donderdagavond bleek dat de damwanden waren verzakt, die geslagen waren om aan de nieuwe sluis te bouwen. "BAM heeft bodemonderzoek en berekeningen gedaan voordat ze dit aanpakte", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat naar aanleiding van het voorval. "Dit lijkt nu op een onvoorziene gebeurtenis. We kijken nu of we iets uit dit voorval kunnen leren, zodat we dit niet nog een keer tegenkomen in de verdere verloop van de werkzaamheden. Kleine tegenslagen zoals dit zijn ingecalculeerd."

Geïntegreerd contract

De renovatie van het Afsluitdijk is een zogeheten geïntegreerd contract, waarbij tegenvallers op de lat van de aannemer komen. BAM is in ernstige financiële problemen gekomen door de bouw van zeesluis in IJmuiden, waarbij er ook zo'n contract is. Eén van de problemen bij dit project is dat berekeningen niet goed waren gedaan.

Tot nu toe kostte de zeesluis in IJmuiden de bouwer €114 miljoen extra. Maar ook de marges bij het project van de Afsluitdijk zouden krap zijn, zo werden de aannemers beschuldigd van 'prijsstunten' door concurrenten bij dit project.

Stikstofcrisis

Bovendien kan de stikstofcrisis ook nog roet in het eten gooien bij de Afsluitdijk. "Het onderhoud is nog niet vergund, de bouwwerkzaamheden wel", aldus de zegsman van Rijkswaterstaat. BAM gaat niet in op vragen over de gevolgen voor de verdiensten van deze vergunningproblematiek.

Beleggers maken zich zorgen, zo blijkt uit een rondgang. "De tweede deur van de zeesluis in IJmuiden zit erin en nu is er weer iets Afsluitdijk. Het probleem van BAM is de voorspelde marge van slechts 1%. Er geen ruimte voor tegenvallers", zeggen zowel Constant Stevens van de Stichting Rechtsbescherming Beleggers en de Vereniging van Effectenbezitters.

Winstwaarschuwing

Over het eerste halfjaar was het bouwconcern verliesgevend. BAM is bezig met een strategische heroriëntatie, nadat in juli weer een winstwaarschuwing de deur uit moest. Dit in verband met overschrijdingen op naar verluidt de bouw van -wederom- een zeesluis in Duitsland en een museum in Dubai. De VEB ziet weinig licht aan de horizon, aldus econoom Jasper Jansen. "De balans van BAM is zwak. Door overcapaciteit, veeleisende klanten en gebrek aan standaardisatie blijkt het lastig in Nederland structureel waarde te creëren in de bouw."


   A7    <== Terug naar het begin  [ Analyse van ongevallen ]  [ Knooppunten / Afslagen ]  [ Controlepunten ]